Körkép

2022.04.26. 19:55

A Heves megyei ingatlanok négytizede olcsóbb huszonötmilliónál

Szűkül az ingatlankínálat és egyre kevesebb az elérhető árú lakás és családi ház.

Tóth Balázs

A drágulás nem csak a lakásvásárlók számát veti vissza, a kínálatot is szűkíti

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az elmúlt időszakban végbement lakásdrágulás és hitelkamat-emelkedés miatt a kereslet egyre inkább az olcsóbb ingatlanok felé fordult. Ebben a helyzetben a vevők szemében felértékelődnek az alacsonyabb áron elérhető lakóingatlanok is. Az Ingatlan.com legújabb elemzésében a 25 millió forintnál olcsóbb új és használt lakóingatlanok piacát mutatja be az áprilisi kínálat alapján. 

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint 25 millió forint alatt lényegében csak használt lakások szerepelnek a kínálatban.

Április közepén tíznél kevesebb új építésű lakóingatlan volt elérhető ennél olcsóbban (ebből egyébként három garzon található megyénkben, kettő Hatvanban, egy Egerben). Szerinte a mostani bizonytalan gazdasági és lakáspiaci környezetben megnőhet a kereslet az olcsóbbnak mondható, így a 25 millió forint alatti ingatlanok iránt. Országon belül óriási különbséget mutat, hogy mennyit ér 25 millió forint a lakáspiacon.

Az átlagos négyzetméterárak alapján Budapesten ez a pénz egy 28 négyzetméteres lakásra elegendő.

Az Ingatlan.com statisztikája szerint a kínálat alapján a legnagyobb átlagméretű lakást vagy házat Békés megyében adják 25 millió forintért, 146 négyzetméterre költözhet be, aki ott vesz ingatlant, Nógrádban az átlagos négyzetméterár alapján 134 négyzetmétert, Jász-Nagykun-Szolnokban 112 négyzetmétert adnak érte. Heves a hatodik helyen áll 78 négyzetméterrel. 

Egy év alatt csökkent a 25 millió forint alatti eladó lakóingatlanok súlya a piacon. A meghirdetett 75 ezer ingatlan közül 14 és fél ezer, 19 százaléknyi tartozott ebbe az árkategóriába, míg egy éve jóval bővebb kínálat mellett a portál szerint az eladó házak, lakások negyede maradt az összeghatár alatt. 

A fővárosban jelentősen, 9 százalékról 3 százalékra csökkent a 25 millió forint alatti ingatlanok aránya a kínálatban. Mindössze öt olyan megye akad az országban, ahol az összes eladó lakóingatlan átlagára nem éri el a 25 millió forintos szintet. Békésben, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében ugyanis 16–23 millió forint volt az átlagár idén április közepén. Az összes eladó lakás, családi ház legalább kétharmadának értéke nem érte el a 25 millió forintot Nógrádban, Jász-Nagykunban és Békésben, 56–58 százalék volt az arány Tolnában és Borsodban, míg 41 százalék Hevesben. 

Heves megyében 174 lakást hirdetnek az Ingatlan.com-on 25 millió forint alatt, Gyöngyösön 63, Egerben 61 eladót találni ezen az áron, Hatvanban 13-at, Füzesabonyban hetet, Petőfibányán hatot kínálnak elérhetőbb áron.

A legkisebb 27 négyzetméteres, míg a legnagyobb társasházi lakások 110–150 négyzetméteresek, de ezek családi házban találhatók, az emeletes házak legnagyobb lakásai 90–100 négyzetméter közöttiek, Egerben, Lőrinciben és Hatvanban. Négyzetméterárban egy recski lakás a legolcsóbb, az ötvenezer forintot sem éri el, de találni 100 ezres négyzetméterárnál olcsóbbat Lőrinciben, Verpeléten is. Gyöngyösön 250 ezer, Egerben inkább 255 ezer, Hatvanban pedig 265 ezer forintnál kezdődnek a lakások négyzetméterárai a 25 millió alatti kategóriában. Ugyanebben az értékhatárban a legdrágább négyzetméterár 850 ezer forint Egerben, 769 ezer hatvanban és 579 ezer Gyöngyösön. Huszonötmillió fölött 396 lakást kínálnak Hevesben, a legdrágább 115–120 millió forint, Eger belvárosában. 

A családi házakat tekintve több mint 650 darabos a kínálat 25 millió forint alatt, s 820-nál is több annál drágábban Heves megyében az Ingatlan.com szerint. A legtöbbet Hevesen, Egerben, Verpeléten, Gyöngyösön, Recsken, Füzesabonyban, Hatvanban, Lőrinciben, kínálják eladásra, mindenhol körülbelül kéttucatnyit, Hevesen harminc körülit. A nagyobb községekben is tucatnyi eladó házat hirdetnek eladásra 25 millió forint alatt, persze a legolcsóbbak igen felújítandók. A kínálat legolcsóbbja egy kétmilliós egerszóláti ingatlan, a következő, két és fél milliós kis házak pedig Erdőtelken, illetve Szajlán találhatók, s további hat-hét házikó van még három millió forintig.

A legkisebb eladó ingatlanok mindössze 25 négyzetméteresek (több közülük külterületi, víkendházból átalakított), a legnagyobbak pedig 250–500 négyzetméteresek, de ezekben üzlet- vagy vendéglátó helyiségek is vannak.

Az Ingatlan.com-on a 25 milliónál drágább Heves megyei házak száma meghaladja a 820-at. A legdrágább egy egri ingatlan 580 millióért, megelőzve egy 390 milliós mátrafüredit és egy 380 milliós másik egrit, de ezek közül csak utóbbi funkcionált családi házként. 

A Jófogáson 25 millió forint alatt 208 lakást és 723 családi házat kínálnak eladásra megyénkben, 25 millió fölött pedig 602 lakás, és 913 ház található, de ezek között akad dupla, tripla hirdetés. Az Ingatlantájolón 25 millió forint alatti kategóriában 122 lakás és 503 ház közül lehet válogatni, a drágább árfekvésben 362 lakás és 601 ház található. Országos viszonylatban a Jófogáson a hirdetések 27 százalékában kínálnak 25 millió forint alatti ingatlant, ugyanez az arány az Ingatlantájolón 22 százalék. Az oldalak kínálatában természetesen van jócskán átfedés, de vannak ingatlanok, amelyek egyik vagy másik hirdetési oldalon találhatók meg. 

Balogh László szerint az olcsóbb ingatlanok kínálatának csökkenése nemcsak a drágulásnak, hanem a lakáspiaci dominóhatásnak is köszönhető, a legtöbb vásárló ugyanis egyben eladó is.

A bizonytalanabb gazdasági környezet és a lakáshitelkamatok emelkedése miatt érezhetően csökken a lakáspiaci kereslet is. Ez viszont nemcsak a lakásvásárlók számát veti vissza, hanem a lakáspiaci kínálatot is szűkíti. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában