Természetvédelem

2022.04.26. 08:19

A környezetre is odafigyelnek a Hatvan és Füzesabony közti vasúti fejlesztésnél

Alapos vizsgálat előzi meg a vasútvonal fejlesztését.

Sz. Sz. I.

Pótlóbuszok szállítják az utasokat Hatvan és Somoskőújfalu között

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Március óta zajlik a környezeti hatásvizsgálati eljárás a Hatvan és Füzesabony közötti vasútvonal tervezett korszerűsítése kapcsán - tájékoztat közleményében a Heves Megyei Kormányhivatal, amelyhez, mint környezetvédelmi hatósághoz, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából a projekt környezeti hatástanulmányát elkészítő Vibrocomp Kft. nyújtott be erre kérelmet.

A vasútvonal fejlesztése ugyanis nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési infrastruktúra-beruházás. Ilyen esetekben, egy tavaly decemberi változás okán, a környezetvédelmi hatóság akkor is lefolytatja a környezeti hatásvizsgálati eljárást, ha jogszabály egyébként nem írja elő.

A fejlesztés madárvédelmi terület közvetlen közelében lesz

A 2024 és 2026 között tervezett vasúti fejlesztés a Hevesi-sík különleges madárvédelmi területét nem érinti, de annak közelében valósul meg, ezért az eljárást kérelmező Vibrocomp Kft. Natura 2000 hatásbecslési dokumentációt készített. A megyei kormányhivatal értesítette a vasútfejlesztésben érintett települések jegyzőit a procedúra indulásáról, s megbízta őket, hogy a helyben szokásos módon közhírré tegyék azt.

A dokumentáció és annak mellékletei április végéig megtekinthetők, azzal kapcsolatban észrevételek tehetők a környezetvédelmi hatóságnál, illetve az érintett helységek, Tura, Boldog, Hatvan, Hort, Atkár, Vámosgyörk, Adács, Karácsond, Ludas, Detk, Nagyút, Kompolt, Kál és Füzesabony jegyzőinél.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában