Gyakorlat

2022.04.06. 17:21

Fegyver nélkül viszik az üzenetet a béke nagykövetei (fotók)

A béke fegyvertelen hírnökei az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) békefenntartói, akik e gondterhes időkben is szűnni nem akaró alázattal viszik a béke üzenetét. Járőrgyakorlaton jártunk, ahol elkötelezett férfiak és nők adtak számot tudásukról.

Tóthpál Zoltán

Különböző szituációs gyakorlatokat oldottak meg a leendő békefenntartók Forrás: Heves Megyei Hírlap Fotó: Berán Dániel

Idén is komplex járőrgyakorlattal folytatódott a Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam, amelyet szerdán immáron 40. alkalommal rendeztek meg Egerbaktán. A képzés 13 nemzet hallgatóinak részvételével indult márciusban, Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban. A tanfolyam 26 résztvevője közül húszan külföldről érkeztek. Egyebek mellett találkoztunk azeri, kazah, lengyel, bolgár, észt és bangladesi hallgatókkal is. A csoportoknak ezúttal is különböző elmét és fizikumot is próbára tevő szituációs gyakorlatokon kellett bizonyítaniuk rátermettségüket, miközben közel húsz kilométeres távot teljesítettek. A leendő békefenntartók megfigyelőpontot működtettek, információkat gyűjtöttek a helyi lakosságtól, aknarobbanásban megsérült lakost láttak el, és illegális ellenőrzőponton is megpróbáltak átjutni. Minden szituációt azonnali kiértékelés követett, ottjártunkkor azt tapasztaltuk, valamennyien nagy alázattal, ügyesen oldották meg a feladatokat.
Az első héten a hallgatók részt vettek elméleti, járőrözéssel, bejelentések kivizsgálásával, információgyűjtéssel kapcsolatos foglalkozásokon, amelyek megadták az alapot a gyakorlathoz.

Megismerkedtek például az békefenntartó tevékenység lényegével, a missziók megalakításával és a műveletekben résztvevő szervezetekkel is. Mivel fegyvertelen megfigyelőkről van szó, nyilván kiemelt szerepe volt a tárgyalástechnikának, és a kulturális különbségek kezelésének.Portálunk kérdésére Asztalos Lajos őrnagy, tanfolyamigazgató, megbízott központparancsnok-helyettes elmondta, idén is nagyon lelkes, szép jövőjű csoportok verbuválódtak:

Az eddigi tapasztalat az, hogy a hallgatók betartják a rádióhíradás szabályait, az eseményekre pedig megfelelően reagálnak. Vagyis elmondható, hogy az elméleti képzésen megszerzett tudást a gyakorlatban is kitűnően tudják alkalmazni.Megtudtuk azt is, hogy a mostani gyakorlat után helikopteres légi felderítés vár még a hallgatókra, majd kétnapos zárógyakorlat keretében adnak számot a megszerzett tudásukról. A tanfolyam elvégzését követően a résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy az ENSZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, vagy az Európai Unió által vezetett katonai megfigyelői missziókban külföldi szolgálatot teljesítsenek.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában