Előterjesztés

2022.04.21. 09:35

Határozatképtelen volt a rendkívüli egri közgyűlés

A polgármester portálunknak elmondta, egyeztet a jegyzővel arról, hogy a következő rendes ülésre be kell-e kerülnie a méltatlansági előterjesztésnek.

Sz. M. L.

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Rendkívüli ülést hívott össze Mirkóczki Ádám polgármester csütörtök reggelre, mivel több képviselő esetében fennállhat az a helyzet, hogy jogilag alkalmatlanná váltak a képviselőségre, ugyanis határidőre nem hajtottak végre egy bírói ítéletet. 
 

- A közgyűlés határozatképtelen, sem megnyitni, sem lezárni nem tudjuk az ülést. Azért sajnálom, mert ez nem arról szól, hogy kinek az előterjesztése, hanem arról, hogy fennáll egy jogi eset, s kötelességem volt összehívni az ülést. Köszönöm azoknak, akik vették a fáradtságot, és jelen vannak. Nekik némi magyarázattal tartozom. Bizonyára emlékeznek arra, hogy törvénytelen listák kerültek elő elődeink szekrényéből. Akkor napirend előtti felszólalással tettem szóvá ezt a botrányt, majd bíróság döntött erről, de a Fidesz-frakció becsületsértésért beperelt engem. Ám a kúria döntése szerint vesztettek, és kötelesek megfizetni a perköltséget. A méltatlan állapot egy jogi helyzet, nem az én véleményem. A lényege, hogy aki nem tiszteli a bírósági döntéseket, az milyen alapon hoz helyben döntéseket, jogszabályokat. A helyzet tisztázása épp az érintettek számára lett volna fontos. Ha nincs takargatnivaló, ha úgy gondolják, hogy jogilag nem állja meg a helyét az előterjesztés, el kellett volna jönniük. Oroján Sándor frakcióvezető ellen már végrehajtás is folyamatban van, hiszen ő külön is perelt, de a kúria döntését nem hajtotta végre. Ezzel azt bizonyították, hogy a jogrendszer sem érdekli őket - fogalmazott Mirkóczki Ádám.  

Portálunk kérdésére a polgármester elmondta, hogy egyeztet a jegyzővel arról, hogy a következő rendes ülésre be kell-e kerülnie a méltatlansági előterjesztésnek. Kiemelte, hogy abban az esetben, ha most határozatképes lett volna a közgyűlés, akkor a méltatlanságról még mindig dönthetett volna közigazgatási bíróság, hiszen a képviselőknek van módja jogorvoslatot kérni. 

Szerinte ez lett volna a helyes eljárás, hiszen a grémium nem jogi testület, a bíróság döntése lett volna a mérvadó, akkor is, ha azt állapítják meg, hogy a méltatlanság jogilag nem állja meg a helyét. 

Oroján Sándor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője megkeresésünkre elmondta, szerinte a határozatképtelen közgyűlés csak egy reménytelen helyzetben lévő polgármester kétségbeesett próbálkozása volt.

– A képviselők teszik a dolgukat, számíthat ránk Eger ezután is – fogalmazott.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában