Közlemény

2022.04.26. 17:25

Itt olvasható Eger MJV Városvezetésének közleménye a Deák Ferec úti óvoda ügyében

A városvezetés szerint az előterjesztésbe valóban belekerült az eladás mint alternatíva, de hangsúlyozták, hogy erről a képviselő-testületnek kell döntenie.

HEOL

Mirkóczki Ádám, Eger megyei jogú város polgármestere, Farkas Attila, Eger Megyei Jogú Város alpolgármestere, Minczér Gábor, Eger Megyei Jogú Város Általános alpolgármestere, és dr. Bánhidy Péter, Eger Megyei Jogú Város jegyzője/Archív fotó

Forrás: Huszár Márk /Heves Megyei Hírlap

Megérkezett Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának sajtóközleménye Oroján Sándor nyilatkozatával kapcsolatban, amelyet az alábbi cikkben írtunk meg:

A sajtóközlemény szövegét az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

Oroján Sándor félrevezeti a lakosságot a Deák Ferenc úti óvoda ügyében

Az új városvezetés a választások után szembesült azzal a helyzettel, hogy a Deák Ferenc úti óvoda kritikus állapotban van, ugyanúgy, ahogy Hibay Károly utcai is.

Az előző városvezetés 12 éve alatt az épületek felújítása, állagmegóvása kapcsán nem járt el kellő körültekintéssel, pedig sokkal szélesebb és tágabb költségvetési mozgástérrel rendelkezett a város. Az elmúlt két évben a pandémiás helyzet következtében a város az állami megvonások és a bevételkiesések miatt szűkös anyagi helyzetbe került, az épület komplex felújítása önálló forrásból jelenleg nem lehetséges.

Az óvoda működtetésében további problémát jelent, hogy a városi óvodahálózatból az idei évben 16 dolgozó megy nyugdíjba, ebből 10 fő óvodapedagógus.

Az alapvető feladatellátás is veszélybe kerülhet a következő nevelési évre, ha nem sikerül a személyi állományt feltölteni. További probléma, hogy a Deák Ferenc úton a Református Egyház egy 4 csoportos új óvodát fog építeni, mely várhatóan mind a jelenlegi dolgozói létszámra, mind a városi tulajdonú óvodákba jelentkező gyermekek létszámára hatással lesz. Jelenleg a városi óvodáink 80%-os kihasználtsággal működnek, a Deák Ferenc úti óvodában a 80 férőhelyből 73 betöltött, a nevelés 4 állandó és 2 nyugdíjas korú óvodapedagógussal történik. A városvezetés a fentebb leírt problémákkal kapcsolatban szerette volna feladatul szabni a Polgármesteri Hivatal illetékes szakirodáinak a Szivárvány Óvoda Deák Ferenc Tagóvodája mint feladatellátási hely óvodai feladatellátás alól történő
kivonásának előkésztését és kidolgozását, ezzel kapcsolatos szükséges véleményezési eljárások lefolytatását, bevonva a szülőket. Az intézmény dolgozóinak az önkormányzati fenntartású óvodákban a megüresedő és betöltetlen állásokban történő jogfolytonos továbbfoglalkoztatását, továbbá a gyermekeknek, gyermekcsoportoknak, a szülők kéréseinek figyelembevételével, lehetőség szerint azonos óvodában, a Szivárvány Óvoda feladat ellátási helyein belül történő elhelyezését.

Lehetőségként valóban az is felmerült, hogy a következő nevelési év az óvodában ne induljon, úgy, hogy a jelenleg oda járó gyerekek iskoláskorúvá válásukig abban az óvodában maradhassanak.

A városvezetés arra tett javaslatot, hogy a kialakult helyzetre szakmai alapú megoldás szülessen, ellentétben azzal, amit Oroján Sándor állít, hogy a polgármester el akarja adni az óvodát. Az előterjesztésbe valóban belekerült az eladás mint alternatíva, de ez a kérelmező kérésére történt, a városvezetésnek ebben döntési kompetenciája nincs, erről a képviselő-testületnek kell döntenie.

Oroján Sándor valótlanul állította azt is, hogy polgármester zöld utat adott az értékesítésnek, valamint azt is valótlanul állította, hogy a kérelmezőt a polgármester tájékoztatta arról, hogy az óvoda máshova költözik, ezért a kérelmező minden további nélkül megvásárolhatja az ingatlant.

Oroján Sándor és a Fidesz frakció egyetlen javaslatot sem tett a csökkenő gyermeklétszám, illetve a távozó óvodapedagógusok kérdésének orvosolására, valamint az ingatlan felújításának költségvetési fedezetére sem. Az üggyel kapcsolatos politikai hangulatkeltést kizárólag az egri Fidesz generálta, mely mélyen elszomorít minket, abban a tekintetben, hogy a múlt héten nyilvánították ki, hogy békét szeretnének Egerben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában