Előadás és mulatság

2022.04.12. 13:22

Kiváló volt a hangulat a romák világnapján Mezőtárkányban

A romák világnapja alkalmából nem régiben megtartott rendezvényről Pásztor István, a település alpolgármestere adott tájékoztatást.

S. S.

Meg is vendégelték az esemény résztvevőit

Forrás: HMH

Az alpolgármester elmondása szerint a művelődési házban várták a vendégeket, ahol a községi önkormányzat vezetőin túl megtisztelte az összejövetelt Barkó­czi Géza, a Heves Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese is. 
Az eseményen Csóka Angéla, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat elnökhelyettese köszöntötte a vendégeket. Megnyitóbeszédet mondott Farkas István, a kisebbségi önkormányzat elnöke, majd Tóthné Szabó Anita polgármester üdvözölte a megjelenteket. Az itt élő fiatalok pedig bemutatták a nemzetközi roma világnap kialakulásának történetét. 

Kultúra, ünnep - A romák 1971-ben Londonban rendezték meg első világkongresszusukat. Elfogadták a roma nép szimbólumát, zászlaját, mottóját, himnuszát és április 8-át a romák világnapjának nyilvánították. Magyarországon 2012 után mind nagyobb figyelmet fordítanak erre a napra. Nem történt ez másképp április 8-án a községben sem, ahol először emlékeztek a roma kultúra ünnepére, amely felhívja a figyelmet a cigányság társadalmi helyzetére is. 
Az alpolgármester meglátása szerint a résztvevők nagy figyelemmel hallgatták Mátyus Piroskát, aki a cigányság manapság tapasztalható társadalmi helyzetéről és kulturális hagyományairól tartott igényes előadást. Besenyőtelekről érkeztek a Váradi lányok, akik hagyományőrző cigánytáncokat adtak elő. A halmajugrai Alexander zenés műsora is javította a hangulatot. 
– Csornáról jött a településen már másodjára zenélő Romungro Gipsy Band. Az autentikus roma zene hazai egyik legkiválóbb együttesében nem csalódtak a résztvevők, a megjelent vendégek közül sokan táncra perdültek – elevenítette fel a történteket Pásztor István. A Romungro együttes vezetője, Horváth Péter a Hírlapnak elmondta: zenekaruk 2007-ben alakult Csornán. Lovári és beás cigányzenét, cigány népzenét dolgoznak fel. 
– Örömmel tölt el, hogy Mezőtárkányban másodjára szerepeltünk, köszönjük a meghívást – mondta.
 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában