2022.04.13. 09:45
Kóstolással és vakteszttel ismerkedtek a különböző sajttípusokkal a gyöngyösi egyetemisták
A MATE turizmus-vendéglátás szakos hallgatói gasztronómia óra keretein belül nyerhettek bepillantást a sajtok világába.
A diákok többféle sajtot kóstolhattak meg az előadás során
Forrás: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusa
Bevezetésképpen a tárgy oktatója, Dr. Kovács Gyöngyi egyetemi adjunktus tartott előadást Európa egyik legjelentősebb nemzetközi sajtos rendezvényéről, a párizsi Salon du Fromage-ról, melyen nem csak látogatóként, hanem bírálóként is részt vett.
Ezt követően a vendégelőadók osztottak meg a sajtos szakmával kapcsolatos érdekességeket a hallgatókkal. Dr. Kókai Zoltán, a MATE Árukezelési, Kereskedelmi, Ellátási Lánc és Érzékszervi Minősítési Tanszékének tanszékvezetője bevezette a hallgatókat az érzékszervi vizsgálatok világába, megismertette velük az emberi ízlés és az élelmiszervizsgálatok titkait.
Őt követte Márkus Gyuláné, aki több évtizedes oktatói múlttal rendelkezik a sajtkészítés területén. A sajtos világban Rózsa néniként ismert tanárnő a sajtok típusait, különbözőségeit és a sajthibák formáit mutatta be prezentáció formájában.
Az ebédszünet után a gyakorlaté volt a főszerep. Lukács Marianna, Doterra illóolaj szakértő összeállított egy 12 tételből álló illat-vaktesztet a hallgatóknak, melyből nekik meg kellett állapítani, hogy az üvegcsében milyen illat rejtőzik. A citrom, levendula, fahéj, borsmenta felismerése többségében nem okozott problémát, de a kardamon, a gyömbér, a kakukkfű felismerése már nehézségekbe ütközött. Ezt a nehéz – és érzékszerveket nem kímélő – feladatot egy könnyedebb ízfelismerés követte, ahol a hallgatóknak az alapízeket kellett enyhe só- és cukoroldatból, illetve savanyú (ecetes) vízből, szintén vakteszt formájában felismerni. A csoport nagy része ezt az akadályt is könnyedén teljesítette.
A végére maradt a nap fénypontja, amikor a hallgatók egy sajtbírálói gyakorlatot csináltak végig, melyhez kaptak bírálati lapokat és zsűrizési szabályokat is. A sajtsort friss gomolya nyitotta, majd fokhagymás lágy sajtot, faszenes fehérpenészes sajtot, karottás félkemény sajtot, kétféle parenyicát, érlelt hegyi sajtot és végül juhtúrót is teszteltek a meghatározott paraméterek alapján.
A sűrű, de annál tartalmasabb programon három turizmus-vendéglátás szakos csoport vett részt. Köszönet a sajtokért a Tolbán Sajtmanufaktúrának, Sándor Tamásnak és Vidák Miklósnak, előadóinknak a lelkes és színes prezentációkért és külön köszönet Kerekesné dr. Mayer Ágnes docens asszonynak a szervezésben nyújtott hatalmas segítségért.