Szezonzárás

2022.04.14. 13:59

Rekordott döntött a mátrai sípark, ahol olimpikonunk is gyakori vendég volt

Rekordhosszúságú szezont tudhat maga mögött a Mátraszentistvánban működő sípark. Az idényt összegezte a Heolnak a létesítmény szóvivője.

Molnár Helga

Sokan csatoltak sílécet, hogy kiélvezzék a tél örömeit

Forrás: Czimer Tamas/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

Április eleje még megtréfálta a tavaszra várókat, akkor még esett némi hó, a hegyekben tíz centimétert is mértek, ám akkorra már a síléceket lecsatolták a sportolók, bezárt a Mátraszent­istváni Sípark is. Míg a 2012–13-as szezonban 106 napig voltak nyitva, ezt ebben az idényben egy nappal túlszárnyalták, 107 napig lehetett siklani a hegyekben, ezzel megdőlt az eddig nyitvatartási rekord. – December 11-én nyitottunk ki, s a karácsony két napjától eltekintve – ekkor hagyományosan mindig zárva tartunk – végig, március 29-ig rendelkezésre állt a sípark a havas sportágak szerelmesei előtt – mondta el érdeklődésére Erbeszkorn Tamás, a létesítmény szóvivője. 

A szezon elején megnyitották a leghosszabb pályát az ülőszékes felvonóval együtt, ezeken egészen a 107. napig lehetett sportolni, utazni, a rövidebb pályákat pedig fokozatosan készítették elő, s február végéig gyártották a műhavat a kevés természetes utánpótlás miatt. 

– Az utolsó három napunk különleges volt, jótékonysági síelésnek neveztük. Ezen napok árbevételét a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet számára ajánlottuk fel, akik eljuttatták ezt a háború elől menekülők részére. Összesen 710 ezer forint gyűlt össze, ezt mi egymillió forintig egészítettük ki, s adtuk át – részletezte. 

A 2021–22-es szezon számairól is szólt. A tél során 64 ezer síbérletet értékesítettek, mely Erbeszkorn Tamás szavai szerint nagyon jónak mondható, s több ezren tanultak meg ­síelni a tanulópályán. 
– Ennél tavaly nagyobb számokat ­produkáltunk, ám akkor a ­koronavírus-járvány miatt­ bevezetett szabályok miatt külföldre nem lehetett menni sportolni, így mindenki maradt itthon, ezért volt több látogatónk. Ám, hozzá kell tenni, a hétvégéken túl, melyek végig erősek voltak, a hétköznapi látogatószám is megugrott, közelítette a hét utolsó napjait, s ez örömteli tendencia volt – részletezte­. 

Elmondta azt is, hogy a koronavírus-járvány miatt nagy rendezvényeket ugyan nem tarthattak, de a különböző sí- és snowboardversenyekből nem volt hiány, melyeken mindig rengetegen indultak. 
– Büszkeség számunkra az is, hogy Kékesi Márton olimpikon­ alpesi síző is sokszor megfordult nálunk, sőt, az utolsó napon még pályát tűzött, és itt edzett Mátraszentistvánban – emelte ki. 

Most, hogy maguk mögött hagyták a rekordhosszú idényt, adódik a kérdés, hogyan tovább. A szóvivő ­elmondta, nyárra nem terveznek programot, ám a Libegők Éjszakájához, ahogy eddig­ is, szeretnének csatlakozni. A ­következő időszak a karbantartásé lesz, leszerelik az ­eszközöket, rendben tartják a pályákat, s figyelik a pályázati lehetőségeket azért, hogy ­tovább fejlődhessen a sípark. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában