Méhlegelő

2022.04.08. 17:01

Vadvirágos rét program indul Egerben

A közelmúltban számos városban, de legfőképp Budapesten lehetett találkozni úgynevezett vadvirágos rétekkel a város területén belül. Ezeknek a felületeknek a célja, hogy nagyobb területet biztosítson a különböző rovarfajták élő- és táplálkozó helyéül, s ezáltal többek közt a madárvilág is megnövekedjen majd ezeknek a réteknek a közelében. Egerben is elkezdődött ezeknek a felületeknek a kialakítása.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A részletekről  a városháza sajtóreferense számolt be. Mint elmondta, az új szemléletű zöldfelület-gazdálkodás során parki gyepfelületeken jelöl majd ki olyan “foltokat” a Városgondozás, amelyeket az évi 5-7 kaszálásával szemben csupán 1-3 alkalommal kaszálnak majd le. A kaszálások számát a csapadék mennyisége határozza majd meg. A kevesebb kaszálás miatt a területen a vadvirágok (például zsályák, boglárkák, ibolyák, habszegfűk, lednekek és más pillangósvirágúak, kutyatejek, veronikák) is meg tudnak erősödni, virágozni. A virágzást követően a növények elvetik magjukat, így a következő évben a terület növényzetének sokfélesége ugrásszerűen nő majd, ahogyan a természet fokozatosan visszaveszi a teret a mesterségesen vetett gyepektől.
A madarak is jól járnak

A vadvirágok és a kevésbé bolygatott zöldfelületek élő- és táplálkozóhelyet biztosítanak a rovarvilág (például lepkék, méhek, katicák, szöcskék, kabócák)
számára, melyek egyúttal az énekesmadarak (füzikék, poszáták, cinegék, rigók, csuszkák, pintyek) számára jelentenek táplálékot. A vadvirágos rétek városi
kaszálóként mind a növény-, mind az állatvilág változatosságát növelik. A magasabbra engedett gyepek több harmatot, vizet kötnek meg, ezáltal a
talajvízháztartásra pozitívan hatnak, az ilyen felületek kevésbé száradnak ki aszályos időszakban.
A vadvirágos rétként fenntartandó területeket kihagyja az intenzíven fenntartott területek kaszálásakor a cég. Azaz egy-egy kaszálatlan folt marad a park pázsitján, ahol a pázsitfüvek és a kétszikűek is háborítatlanul növekedhetnek.

- emelte ki a sajtóreferens. 
Cél, hogy a vadvirágos réteken több virág jelenjen meg, ami elkerülhetetlenül növeli a virágzás alatti pollen mennyiségét. Ezek a növények azonban a természetes
növénytársulások, a terület eredeti, őshonos vegetációjának fajai (amelyekhez szervezetünk is hozzászokott), és a növényállomány idővel a kaszálórétek növénytársulásaihoz válik hasonlóvá. A virágos gyepen a vadvirágok időben és térben is elszórtan jelennek meg, így a terület „pollenszennyezése” az intenzív egynyári vagy évelő virágágyak töredéke lesz csupán.

Több változat lesz
A vadvirágos réteket három alkategória szerint jelöli ki, illetve telepíti majd az önkormányzat és a Városgondozás. Lesznek új telepítésű rétek az Olasz utca – Cifrakapu utca sarkán, valamint a Szépasszony völgyben. Felülvetéses módszerrel vadvirágos rétet a Rákóczi út – Bükk sétány területen hoz majd létre a cég, valamint a meglévő növényzet meghagyásával is lesznek majd vadvirágos rétek kialakítva. 

Az alábbi helyeken jönnek majd létre rétek:

  • Lidl bevásárló központ – Mátyás király út
  • K2-es úton a körforgalom mellett
  • Zöldfa utca
  • Egri csillagok utca
  • Joó János utca
  • Tátra utca – Koszorú utca közötti zöldterület
  • Bervai út melletti terület
  • Kőkút úti forrás környéke
     

Városszerte összesen 16 ezer 367 négyzetméternyi területen jön majd létre vadvirágos rét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában