Kiállítás

2022.04.19. 13:45

Vándorkiállítás a cigány hősökről - a Terror Háza tárlata Egerben

A kiállítást ingyenesen lehet megtekinteni az Eszterházy téren.

Sz. M. L.

Az Eszterházy tér ad otthont a vándortárlatnak/Archív fotó

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Új vándorkiállítást indít a Terror Háza Múzeumot fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány a Roma Kapcsolatokért Felelős Kormánybiztossággal közösen. Az Együtt, szabadon – Magyar Cigány Hősök című bemutató az 1956-os forradalom és a rendszerváltoztatás idején példaértékű szerepet vállalt magyar cigányság hőseit mutatja be országszerte huszonöt helyszínen.

A vándortárlat Egerben április 22-től 28-ig az Eszterházy téren ingyenesen látogatható.

A szervezők közleménye szerint a kiállítás harminc, a legkülönbözőbb társadalmi hátterű és foglalkozású romát mutat be, akik hozzájárultak a hazai cigányság közösségének építéséhez, Magyarország kulturális fejlődéséhez, színesebbé tételéhez, vagy hazájuk szabadságáért áldozták életüket. Ők többek között Cziffra György zongoraművész, Szakcsi Lakatos Béla zeneszerző, Szentandrássy István és Péli Tamás festőművészek, Rézműves Mihályné Lina óvodaalapító, Szirtes Zoltán orvos, Bogdán János, a világ első roma gimnáziumának egyik alapítója.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában