Világnap

2022.05.31. 19:10

A dohányzási szokásokról tartottak fórumot Egerben

Szakmai napot tartott a dohányzásmentes világnap alkalmából a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF). A rendezvény középpontjában a változásban lévő dohányzási szokások, az elektromos és hevített dohánytermékek és eszközök álltak.

Sike Sándor

Újfajta cigarettákat, kábulatot előidéző eszközöket szemlélnek a résztvevők

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A hagyományos cigarettától eltérő eszközök használata egyre népszerűbb a fiatalok, gyakran már általános iskolások körében is. Ez több egészségügyi, mentálhigiénés és szabályozási kérdést is felvet – mondta a Hírlapnak Tóth Róbert. 

A szakmai nap céljáról az egri KEF elnöke közölte: azt tűzték ki, hogy minél több, a fiatalok testi és mentális egészsége iránt elkötelezett szakember megismerkedjen a nem hagyományos dohánytermékek és eszközök használatával és hatásaival, tapasztalatot cseréljen a témával kapcsolatos szakmai kérdésekben. 

Szervezetük ma már nemcsak a kábítószer-problémára fókuszál, hanem megpróbálnak komplex körben minden más addikcióval is foglalkozni. A kábítószeren kívül az alkohol, a dohányzás, a viselkedési anomáliák teljes spektrumával is fontos, hogy dolgozzanak – fejtette ki az elnök. 

– Önmagában a kábítószergond gyökerei is nagyon hasonlóak más függőségekéhez. Úgy néz ki, hogy a jövőben önálló nemzeti drogstratégia már nem lesz, hanem abban gondolkodnak kormányzati szinten is, hogy valamilyen komplex stratégiát dolgozzanak ki, s mi ehhez próbálunk alkalmazkodni – fejtette ki Tóth Róbert arra a kérdésünkre, hogy miként kapcsolódik a dohányzás problémaköre a kábítószer elleni küzdelemhez. A KEF elnöke tudatta, a szakmai nap egyik apropója, hogy a tagszervezeteik között nagyon sok oktatási intézmény, addiktológiai, gyermekjóléti szervezet, a RÉV, egyszóval olyan területek képviselői vannak, ahonnan egyre gyakrabban érkeznek egybecsengő jelzések bizonyos gondokról. Arról, hogy egyre több ifjú használ alternatív, dohányzáshelyettesítő terméket. 

– Felmerül a tanárokban is a kérdés, hogy ez legális, nem legális, egészségkárosító, vagy sem. Mi a veszélye, mert 10–12 évesek használják. Összetett a kérdéskör és nincsenek még megfelelő válaszok. Ezért is van szükség a miénkhez hasonló szakmai napokra – összegzett Tóth Róbert. 

A rendezvényen Kimmel Zsófia, a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségfejlesztő referense tartott előadást a szakembereknek a problémakörről Dohány- vagy nem dohánytermék? – ez itt a kérdés címmel. 

Címkék#dohányzás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában