Meglepetés

2022.05.11. 06:50

A Kis Bocs és az egri egyetem közösen vitt ajándékot az Ukrajnából menekülteknek

Ajándékokkal lepte meg az ukrajnai menekült gyerekeket a Kis Bocs Baba-Mama Egyesület és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE). Gyártó cégek, vállalkozások és magánszemélyek felajánlását az egri önkormányzati munkásszállón 43, az egyetem kollégiumában 33 gyermek vehette át.

Sike Sándor

A pravoszláv húsvétra csokinyuszi is jutott az ukrajnai menekült gyerekeknek

Forrás: fuzeshirek.hu

Szihalom Galyasné Dósa Katalin, a Kis Bocs Baba-Mama Egyesület vezetője a Hírlapnak elmondta: a védelemre szorulók megsegítésére tíz évvel ezelőtt hozták létre az egyesületen belül a Jó Tündér Szolgálatukat. 

– Amikor meghallottuk, hogy a háború elől menekült családok érkeznek Heves megyébe, eldöntöttük, hogy húsvétra szeretnénk meglepni őket egy ajándékcsomaggal. Láttuk az egyetem felhívását az adományok fogadására, felvettük velük a kapcsolatot, hogy szívesen csatlakoznánk. A kapcsolatfelvételt követően állt össze az igényes, értékes meglepetéstasak tartalma: a LEGO Csoport a Kárpátok Alapítványon keresztül építőjátékokat, a Stühmer édesipari vállalat a saját termékeit, a Kisbíró Méhészet prémium magyar mézet küldött a csomagokhoz, melyek egy magánszemély húsvéti csokoládéajándékával váltak teljessé – mondta az egyesületi elnök. 

Tájékoztatása szerint az egyetem bajbajutottakat segítő, más jellegű kezdeményezései mellett jó szívvel vállalta a koordinátori szerepet, így jutott el az összesen mintegy hárommillió forint értékű adomány a címzettekhez. Az akciót szervezők és megvalósítók az átadáskor kiemelték: sok jó szándék találkozott, így közös erővel vált lehetségessé, hogy örömöt okozzanak a háború által sújtott, az otthonukat, barátaikat, megszokott környezetüket elhagyni kényszerülő családoknak. 

A fő cél nem volt más, minthogy felhőtlenebbé, örömtelibbé tegyék a kényszerűségből hazánkba érkezett, kisebb-nagyobb gyermekek húsvéti ünnepét. Megyeszerte további településeken is megtörtént az adományok kiosztása, így a Kis Bocs 111 szeretetcsomagja talált gazdára – az egyetem, a katasztrófavédelem és az önkormányzatok koordinálásával, mégpedig Egerben és Gyöngyösön – tudtuk meg. 

A kicsik örömét szolgálják ajándékaik - A háború által sújtott területekről hazánkba érkezett és a megyeszékhelyen elszállásolt családok gyermekei két helyszínen – összesen csaknem nyolcvan apróság – kaptak ajándékcsomagot a pravoszláv húsvét alkalmából április 20-án, szerdán. A csomagokat a szihalmi Kis Bocs Baba-Mama Egyesület állította össze, a koordinációs munkát pedig az EKKE vállalta magára.  Az ajándékokat Galyasné Dósa Katalin egyesületi elnök, dr. Pajtókné dr. Tari Ilona egyetemi rektor és Minczér Gábor, Eger alpolgármestere adta át. 

A Jó Tündér Szolgálatról az egyesületi elnök elmondta: legutóbbi programjuk a női klubok életre hívása volt a Füzesabonyi járás településein. Az eredményes program témája a menstruációs szegénység volt, ami a járásban is létező probléma. Azt tapasztalták, hogy ennek a fajta szegénységnek nemcsak anyagi, hanem más aspektusai is vannak. A tapasztalatokról és a megoldási javaslatokról egy tanulmányt készítenek, és eljuttatják a döntéshozókhoz, hogy ez a valós probléma megszűnjön, vagy legalább enyhüljön. 

– Az enni adok akcióban ételdobozzal segítünk a védelemre szoruló, anyagi problémákkal küzdő embereknek, ők bármikor kivehetnek ételt, és elfogyaszthatják azt. Ételdobozunkat három éve működtetjük. Jelszavunk: közvetlen környezetünkben senki sem feküdhet le éhesen. A Jó Tündér diszpécseréhez is naponta érkeznek hívások, üzenetek a hátrányos helyzetű családoktól, akik nehéz helyzetbe kerültek. Önkéntes csapatunk mozgósítása után még aznap elvisszük a családoknak a szükséges dolgokat – sorolta Galyasné Dózsa Katalin. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában