Kertkultúra

2022.05.25. 21:47

A rendszeres öntözést meghálálják a növények

Ha viszonylag sok a csapadék, akkor is öntözzünk rendszeresen! Ezt javasolják a szakértők.

B. K.

Nagy Szabolcs

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

 A fejlődésben lévő növényeinknek, különösen a friss ültetésűeknek, továbbá a palántáknak igen magas ilyenkor a vízigénye. Ha ezt elhanyagoljuk, a növekedésük elmaradhat az ideálistól. Az ilyenkor elvetett kabakosok – cukkini, tökfélék, uborka – magjainak a jó csírázáshoz, keléshez is megfelelő öntözés szükséges. 

Természetesen szakadó esőben nem kell előszedni az öntözőslagot. Inkább valamivel ritkábban öntözzük a növényeinket, de akkor áztatószerűen. Így a talaj sem tömörödik annyira, s a növényeket is arra ösztönözzük, hogy mélyebbre hatoljanak a gyökereik. Igyekezzünk annyi esővizet gyűjteni, amennyit csak lehet! Mivel ez a víz sokkal lágyabb, vagyis kevesebb benne a mész, és vegyszereket sem tartalmaz, így növényeink sokkal jobban szeretik. 

A kútból kivett vizet egyébként érdemes hordókba, tartályokba tenni, amikben fel tud melegedni, és azzal öntözni, mert így nem érheti a növényeinket a közvetlen kútból locsolás „hidegvíz-sokkja” – javasolja Nagy Szabolcs. 

Kertészeti tanácsadónk készséggel segíti olvasóinkat, ha bármilyen segítségre van szükségük a Kertünk boltjában, Egerben, a színházzal szemközt, vagy a 36/518-512-es telefonszámon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában