Régészet

2022.05.04. 10:36

Avarkori leleteket ástak ki Hatvan határában

Avarkori élet nyomaira bukkantak a volt focipálya alatt.

K. B. L.

Tóth Zoltán régész (jobbra), Bernáth László technikus

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Emberi csontok és cseréptöredékek is előkerültek a Hatvan szélénél zajló ásatáson Nagygomboson. A terület a Magyar Posta új logisztikai bázisának ad majd helyet. 

Az egykori sportpálya helyét a beruházás előtt tárják fel régészeti szempontból, mondta el lapunknak Tóth Zoltán, a Dobó István Vármúzeum régésze. Avarok, szarmaták és kelták éltek ott egy faluban – melyhez tartozott a temető – a honfoglalás előtti évszázadokban és annak korában. Az időszámítás szerinti nyolcadik évszázadból, az avarok korából feltártak egy olyan sírt, ahová lóval együtt temették el az elhunytat. Ez azért nagyon jelentős, mivel ezen kívül három ilyen sír ismert a megye területéről, ezeket az 1970-es években találták – tette hozzá Tóth Zoltán. 

A római korban ehhez a helyhez sokkal közelebb folyt a Zagyva, mint ma. Hatvan évvel ezelőtt itt egy római őrtorony maradványai is előkerültek. Ebben az időszakban telepedett meg a szarmaták keletről vándorló nomád népe, mely itt életmódot váltva letelepedett, tájékoztatott a szakember. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában