Beruházás

2022.05.21. 11:25

Beérett a gyümölcs: jobban élhetnek az ecsédi családok

A megyei közgyűlés a Családokért díjat adományozta nemrégiben Ecséd önkormányzatának. A díjat Maksa Mátyás polgármester vette át Egerben.

Kiss Balázs Levente

Maksa Mátyás (balra) átveszi a díjat dr. Juhász Attila Simon megyei elnöktől

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A hivatalos indoklás szerint a családokért tett szolgálatai miatt ítélték oda a díjat. A falut azért ismerték el, mert az elmúlt évek során több olyan intézkedés valósult meg Ecséden, amely a településen élő fiatalok megtartását, a kisgyermekes családok életének komfortosabbá tételét, illetve új lakók betelepedését célozta. Maksa Mátyás szerint nagyon sokat kellett dolgozni azért, hogy a kitűzött célokat meg­valósítsák. 

A célok pedig azt tartalmazták, hogy a település egy, a családok, kisgyermekek, fiatalok és idősebbek számára is vonzó, élhető hellyé váljon. A helyzetet jól szemlélteti, hogy a polgármester szerint korábban volt olyan időszak, amikor több mint kétszáz házon volt kint az eladó tábla. Az idők változtak, s most szinte alig találni adásvételre kínált ingatlant. 

– Ez mind azt tükrözi vissza számomra, hogy Ecséden jó élni és lakni. Nagyon sok fiatal költözött az elmúlt néhány évben ide, s ösztönözzük is őket erre – emelte ki a polgármester. A képviselő-testület korábbi döntése értelmében áprilistól tudnak életkezdési támogatást adni, ami százezer forintot jelent. Szintén ilyen korábbi döntésen alapul, hogy ingyenes védőoltásokat biztosítanak a helyben élőknek, hiszen nagyon sok olyan szülő él itt, akik nem tudják kifizetni az adott esetben több tízezer forintot, ezért vállalja ezt át a költségvetés.  Nálunk az volt a cél az elmúlt években, hogy minél több fiatalt tudjunk helyben tartani, és ösztönöztünk mindenkit arra, hogy itt telepedjen le, akik pedig valamikor elmentek innen, azok térjenek vissza

– emelte ki Maksa Mátyás. 

A polgármesteri tisztet 2010-től tölti be Maksa Mátyás. Az azóta eltelt időszakban nagy mértékben fejlődött a települési infrastruktúra, a főbb utakat, járdákat sikerült felújítani, csakúgy mint a közintézményeket. Helyben biztosított a bölcsődei, óvodai és az általános iskolai ellátás. 

– Beérett a gyümölcs, az elmúlt években egy uniós pályázatot kihasználva olyan lehetőséghez jutott a település, melynek keretében hat lakással, s a kapcsolódó képzésekkel és fejlesztő programokkal annak az alapját teremtettük meg, hogy hosszú távra tudjanak a fiatalok tervezni – tette hozzá a polgármester. 

Szavai szerint óriási fejlődésen mentek keresztül azzal is, hogy helyben már van két orvos, fogorvos, gyógyszertár. Elengedhetetlen az egészségügyi alapszolgáltatások elérhetősége. Hamarosan pedig egy új, 28 férőhelyes óvoda építését kezdik el, amely szintén a családok helyben maradását biztosítja hosszú távon. Az európai uniós pályázatból megvalósuló hat lakás mellett még négyet fel tudott újítani saját erőből az önkormányzat, így már tíz fiatal család kapott itt esélyt. Köztük óvónő s gyógyszerész is van. Ezek mind olyan hiányszakmák, melyeknek helyben kell lenniük ahhoz, hogy tudjon zavartalanul működni az egészségügy, vagy a gyerekek ellátása, így hosszú távon vonzó tudjon maradni a családok számára Ecséd. 

Nemrég lezárult az az európai uniós projekt, melyet az önkormányzat nyert el még 2018-ban. Az Esély Otthon programban csaknem 120 millió forintot költhetett el a község arra a célra, hogy a településről elvándorló fiatalokat helyben tartsák, és ezzel megakadályozzák a lakosság nagyarányú elöregedését. A programban a harmincéves kor alatti helyi lakosok számára biztosítottak saját lakhatási lehetőséget hat összkomfortos, berendezett lakásban. 

A program résztvevői pályaorientációs tanácsadáson vehettek részt, melyben az iskolaválasztásra is nagy hangsúlyt fektettek, növelve azok számát, akik piacképes szakmákat szereznek. Másik hangsúlyos eleme volt a projektnek, hogy megtanítsák a fiatalokat helyben egzisztenciát teremteni, családot alapítani saját maguk számára. Így ezek keretében a vállalkozóvá válás, a pályázatírás csakúgy szerepet kapott, mint a munkaerő-piaci elhelyezkedést elősegítő egyéni és csoportos fejlesztés. 

Címkék#fejlesztés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában