Megújulás

2022.05.14. 07:37

Digitális kihívásokról tanácskoztak a hatvani könyvtárban

A városi könyvtárakban lévő helyismereti gyűjtemények szerepéről s a szakmai munka mikéntjéről, lehetőségeiről tanácskoztak a szakemberek a hatvani Ady Endre Könyvtárban.

K. B. L.

Dr. Bánkuti Gábor, a Pécsi Tudományegyetem történésze ad elő a Pécs8 projektről

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

A több mint harminc településről érkező kilencven könyvtárost Horváth Richárd polgármester köszöntötte. Elmondta, a polgárosodó városban a kultúra helyzete egyre fontosabb, és a könyvtár nyújtotta szolgáltatások, programok és rendezvények mind gyarapítják az itt élők által elérhető lehetőségeket. Kiemelte, nemrég több mint 900 millió forintból újult meg az alapintézménynek számító épület, s a munka folytatódik, most a könyvtár és a polgármesteri hivatal körüli közösségi- és zöldfelületek rendbe­tételével. 

Az Ady Endre Könyvtár igazgatója, Sinkovics Erika a szakmai tanácskozáson kifejtette, jó újra az ország más tájairól érkezett kollégákkal találkozni, hiszen a felújítás, a költözés sem kedvezett a szakmai találkozóknak a közelmúltban.

A hetvenéves hatvani könyvtár a teljes külső és belső megújulás mellett új bútorokat és számítástechnikai eszközöket is kapott.

A könyvtárhasználók visszaigazolják mindennek hasznosságát, ugyanis megnégyszereződött a látogatók száma.

Széchenyi Orsolya, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár könyvtárosa kiemelte, a fiatalok megszólításán túl a helyismereti dokumentumok digitalizálása, oktatásba integrálása egyre fontosabb a digitális tudásanyagra épülő alkalmazások révén. Erre jó példaként a Pécs8 komplex projektet mutatta be dr. Bánkuti Gábor, a Pécsi Tudományegyetem történésze, aki szerint a helyi identitás megfogalmazásába jól bevonhatók a fiatalok.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában