Biztonság

2022.05.04. 21:36

Egyetlen kérdéssel is megmenthetjük a nagyit

Egyre többször fordul elő, hogy egyedül élő, idős emberek kerülnek bajba otthonukban. Erre hívták fel a figyelmet a megyei katasztrófavédők az adatok összesítése után.

Kiss Balázs Levente

Ha nem látjuk idős szomszédunkat, kopogjunk át hozzá/Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt évek adatai alapján a katasztrófavédelem szakemberei arra hívták fel a figyelmet, hogy egyre több az olyan műszaki beavatkozással, ajtónyitással járó eset, ahol egyedül maradt idős emberhez hívják őket. Ilyenkor általában vagy az ajtó vagy az ablak betörésével kell bejutni a sérülthöz, ezt a tűzoltóság emberei végzik. 

Az esetekkel kapcsolatban Horváth Gábor tűzoltó alezredes, hatvani parancsnok azt emelte ki, hogy a hatvani parancsnokság területén az utóbbi három évben jelent meg ez a fajta beavatkozástípus az összesítésekben, 2021-ben csak Hatvan és környékén 43 esetben kellett ezt a fajta műszaki mentést regisztrálni.

Azok az idős emberek, akik egyedül vannak, gyermekeik, unokáik távol laknak, a környezetüktől gyakran elzárkózottabban élnek.

Félelmeik miatt bezárkóznak, a kulcsot belülről a zárban hagyva. Egészségi állapotuk miatt nem tudnak úgy mozogni, segítséget kérni, mint a fiatalabbak a baj esetén. Ilyenkor sem a mentősöktől, sem más társszervtől nem várható el, hogy be tudjanak jutni egy bezárt otthonba. A tűzoltók sokszor a szomszédok vagy mentők, polgárőrök, szociális ellátó szervezetek jelzésére értesülnek arról, ha valahová be kell jutniuk. Horváth Gábor szerint ilyenkor

 a legfontosabb, hogy minél gyorsabban eljusson hozzájuk az információ és hogy minél hamarabb bejussanak a bajbajutotthoz. Sajnos sok esetben már túl későn.

A megfelelő technikai eszközök rendelkezésre állnak, nincs olyan lakás, ahová a szakemberek ne tudnának bejutni, legyen az egy családi ház vagy egy tizedik emeleti otthon. Horváth Gábor ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy addig, amíg ez fajta idős és magányos helyzet korábban többnyire városi jelenség volt, most már az adataik alapján kistelepülésen, falun is egyre gyakoribb az előfordulása. 

Naponta figyeljünk idős szomszédunkra!

Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a megyei adatokkal kapcsolatban elmondta, hogy 2020-ban Heves megyében 45 alkalommal kellett műszaki beavatkozással bejutni sérült idősekhez, 2021-ben ez a szám már 54 volt, idén év elejétől április elejéig összesen 19 esetben volt szükség az ilyen típusú vonulásra. Nagy Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy azzal, ha ránézünk idős és egyedül élő szomszédainkra, napi gyakorisággal megkérdezzük, hogyan vannak, akár az életüket is meg tudjuk menteni. Ha pedig bajt észlelünk, akkor a 112-es segélyhívó számon azonnal értesítsük a hivatalos szerveket. 

A szóvivő kiemelte: a megyében történt halálos lakástüzek áldozatai is leggyakrabban az egyedül élő idősek közül kerülnek ki, akik nem veszik észre időben a tüzet, végzetes füstmérgezést kapnak. Ilyenkor hasznos és életmentő lehet egy füstérzékelő berendezés – tette hozzá Nagy Csaba. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában