Küzdelem

2022.05.21. 07:00

Gaz, szeméthegyek, ürülék az egri utcákon

A pénz-, az erőforráshiány és a város polgárai jócskán megdolgoztatják az egri városgondozást.

Szabadi Martina Laura

A belvárosi gyűjtőedények mellé mindig kerül valami oda nem illő

Forrás: Berán Dániel/ Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Nem kell sokat sétálni az egri belvárosban ahhoz, hogy egy járókelő a szemünk láttára dobja az utcára a szemetét. A Barkóczy és Bródy Sándor utcák csomópontja környékén pedig minden héten új kupac emberi ürülék díszíti valamelyik házfalat. Úgy tűnik, a környéken valaki sportot űz ebből. Kijut a furcsaságokból. Tavaly mindenkinek a méteres fűvel volt problémája, de idén írtunk már oszlopokra kötözött kutyaürülékes zacskóról is, az illegális hulladéklerakás pedig lassacskán megszokottá válik. Az egri városgondozás munkatársai ilyen körülmények között igyekeznek rendben tartani a várost – több-kevesebb sikerrel. A napokban jelent meg épp egy hirdetés, miszerint a Városgondozás Eger Kft. munkatársakat keres. A cég ügyvezetőjénél, Juhász Gézánál arról érdeklődtünk, hogy a városgondozás jelenlegi forrásai elegendőek-e a munkavégzéshez. Az ügyvezető elmondta, tisztában van a fent leírt állapotokkal, mert általában naponta körbejárja a belvárost. 

– A hajléktalanok kérdése komoly szociális probléma, amelyet nem a városgondozás fog megoldani. A városban sajnos mintha romló tendenciát látnék, azt hiszem, akkor is lenne az utcán szemét, ha egymást érnék a gyűjtőedények. Sokkal egyszerűbb dolgunk lenne, ha az állampolgárok hozzáállása felelősségteljesebb lenne. Sokan nincsenek tekintettel a társas együttélés szabályaira, a közösségre. Természetesen az, hogy mennyire tudjuk kezelni az emberek és a természet adta feladatokat, pénz és munkaerő kérdése is, és egyikből sincs elég – fogalmazott Juhász Géza. Elmondta, két évvel ezelőtt még nagyobb forrás állt rendelkezésre a közfeladatok elvégzésére, de ez sem érte el a 2019-es szintet. 

– A közszolgáltatásra szánt összeg 2019-ben 450 millió forint volt, egy évvel később 50 millió forinttal kevesebb, majd tavaly 380 millió forint. Idén talán újra meglesz a 400 millió. Mindeközben az energia- és üzemanyagárak az egekben, az anyagárak 40 százalékos emelkedése zajlik, a bérköltségek pedig 20 százalékkal növekedtek. Éppen ezért idén már csak 102 ember dolgozik nálunk, tavaly ez még hússzal több volt, de muszáj volt csökkenteni a munkaerőt tavaly év végén, hiszen nem volt elég forrás – tette hozzá.

Hozzátette, hogy nem csak a munkavállalók száma a gond, egyszerűen nehéz jó munkaerőt találni. 

– Ez egy folyamatos küzdelem. Sajnos a munkaszervezéssel is vannak gondok, a középvezetői állomány nem mindig tudja uralni a helyzetet. Tény, hogy a munkánk nem elégséges. A humánerőforrás-problémák miatt pedig a hibáknak olykor nincs következménye, hiszen félő, hogy a meglévő dolgozók is felmondanak. Ez egy ördögi kör, amiből ki kell lépni. Mi minden tőlünk telhetőt megteszünk. Egyébként jelentősen lefaragta a városgondozás a pénzhiányt, igyekeztünk piaci alapú munkákkal javítani az alulfinanszírozottságon.

Az a városvezetés kompetenciája, hogy mennyi pénzt tud szánni a köztisztaságra a költségvetésből. Az eredményes gazdálkodás feltételeit teljesíteni kell

– emelte ki Juhász Géza. Arról is beszélt, hogy a géppark fejlesztése viszont remek kezdeményezés, idén várhatóan a meglévő két régi seprőgép mellé újabb kettő, modern gép érkezik a megyeszékhelyre.

– Ezekkel az utak mosása is megoldható lenne, amire jelenleg egy eszközünk van csak. Sajnos a köztisztasági munkákhoz nem elég a meglévő gépállomány, hiszen ha ezek meghibásodnak – ami időnként azért előfordul – akkor komoly fennakadásra lehet számítani – mondta. Hozzátette, a körülmények ellenére bízik abban, hogy az egriek szeretnének szép környezetben élni, és tesznek a tisztaságért, vagy legalább nem tesznek ellene. 

Stabilan ellátják feladataikat - Összehasonlításképp szerettük volna megkérdezni a gyöngyösi és a hatvani köztisztasági munkákat elvégző városi cégeket és önkormányzatokat is az ottani helyzetről, Hatvanból még nem érkezett válasz a kérdéseinkre. Szűcs Viktor, a gyöngyösi városgondozás vezérigazgatójának válasza szerint a Városgondozási Zrt. köztisztasági ágazatának huszonegy dolgozója jelenleg megfelelő az ágazaton belüli feladataik ellátásához. – Az ágazat tavalyi bevétele közel 150 millió forint volt. Mivel a jelentkező költségnövekményt a szolgáltatási díjainkban tudjuk érvényesíteni, így stabilnak mondható a köztisztasági ágazat. Jelenleg a létszám optimális, így nem tervezünk bővítéssel. A gépparkunk megfelelő a munkák elvégzésére, azonban állapotuk miatt folyamatosan fejlesztésre, cserére szorul, amit üzleti tervezésünk során kiemelten veszünk figyelembe. Komolyabb fennakadások a munkavégzés során nem fordulnak elő. Sajnos még mindig jellemző szemetelés, és az illegális hulladéklerakás sem szűnt meg. Ezek természetesen többletmunkát hárítanak a köztisztasági ágazatra – emelte ki. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában