Halpusztulás

2022.05.16. 17:51

Halak pusztulnak a Tisza-tavon is

Több oka van a jelenségnek - mondja a szakember.

F. V. E.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt napokban a Tisza-tavat járva többfelé találkozhattak a horgászok elhullott pontyok, busák, esetleg más fajok egyedeivel is. A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. arról tájékoztatta lapunkat, hogy nemcsak a Tisza-tavat, hanem az ország számos vizét érintő jelenségről van szó. 

– A sajnos rendszeresen előforduló tavaszi halpusztulás több okra vezethető vissza. A tél végére a halak immunrendszere legyengül, ez kedvez egyes betegségek kialakulásának. A vízben ilyenkor beinduló természetes folyamatok, mint a szerves anyag bomlása, az algák felszaporodása szintén teremthetnek olyan állapotot, amely halpusztuláshoz vezet – fejtették ki a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. vezetői. Megjegyezték, a jelenleg észlelt elhullás eddig nem érte el a tömegesnek számító mértéket. Ebből kifolyólag a tetemek eltávolítása nem szükséges, a sorsukról a természetes lebontó folyamatok gondoskodnak. 

Néhány napja egyébként a műtárgyakat megnyitották, a beáramló friss víz pedig várhatóan javít majd a kialakult helyzeten.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában