Falusi Civil Alap

2022.05.08. 15:30

Hasznos munkát végző civilek nyertek tetemes támogatást Heves megyében

A falvak és városok önszerveződő közösségei számára jelentős az a segítség, amiről nemrég kaptak hírt.

Kiss Balázs Levente

Hamarosan új autót vehetnek a hatvani polgárőrök a pályázatból 

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Nemrég kihirdették a Falusi Civil Alap országosan 5 milliárd forintos keretösszegének nyerteseit. Kiderült annak a csaknem 1500 pályázónak a neve, akik részesülnek a támogatásból. Nyilvánosságra hozták a Városi Civil Alapból részesülőket is. 

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos korábban elmondta, harmadik alkalommal írták ki a pályázatokat több kategóriában. A civil szervezetek ingatlanok szerzésére vagy meglévők felújítására, gépjárművek vagy kisebb értékű eszközök vásárlására, illetve rendezvények, programok támogatására nyújthattak be pályázatot. 

A falvak számára elérhető kategóriákban 1 és 7 millió közötti, a városok esetében 10 millió forint összeghez juthattak. Gyopáros Alpár felhívta a figyelmet arra, hogy a falusi civil szervezetek – például polgárőrök, önkéntes tűzoltó-egyesületek, nyugdíjasklubok, faluszépítő egyesületek – a falvak közösségi életének motorjai. 

A különböző pályázati célok elnyerésében a megyei civil szervezetek is jól szerepeltek, közel 300 millió forint érkezik a számlájukra. Ezen belül az Apci Faluszépítő Egyesület és a Hevesvezekényi Sportegyesület egyenként 2 millió forintos összegből valósíthatja meg céljait.  A Halmozottan Sérültek Heves Megyei Szülőszövetsége 7 millióból gazdálkodhat.

Az egyik kiemelkedő nyertes Szűcsi, hiszen itt három szervezet jut összesen közel 16 millió forinthoz.

A Szűcsi Nyugdíjas Klub Egyesület és a helyi Évgyűrűk Nyugdíjas Kulturális Egyesület összesen közel 14 milliót, a népművészeti civil egylet pedig további 2 millió forintot kap. Hordósné Kovács Krisztina, a falu polgármestere elmondta, náluk nagyon fontosak a civil szervezetek, közösségek. A most nyertes pályázatok révén faluházat hoznak létre, ehhez megvesznek egy ingatlant, majd ott kialakítják a néphagyományok őrzését célzó közösségi tereket. 

A megyei kedvezményezettek listáján több rendvédelmi vagy tűzoltószervezet is szerepel

A Recski Önkéntes Tűzoltó Egyesület és Mentőcsoport 6,9 millió, a Lőrinci közbiztonságáért dolgozó polgárőrök 3 millió, a Feldebrői Polgárőr Egyesület és Kál polgárőrsége egyenként 7 millió, a zaránki vagy a sarudi polgárőr szervezet 2-2 millió forintot kapott. 

A Polgárőrség Hatvan nevű közhasznú szervezet 7 millió forinthoz jutott, ők gépkocsit fognak beszerezni. Varbai Tamás elnök elmondta portálunknak, hogy ebből az összegből egy használt, de jó műszaki állapotú és fiatalabb terepjárót szeretnének venni. Saját autóik mellett jelenleg két egyesületi kocsijuk van, egy korábban a rendőrségnél használt személykocsi és egy több, mint 20 éves terepjáró, ez utóbbit fogják lecserélni. 
A Gyöngyös közbiztonságáért ténykedő polgárőr-egyesület pedig 8,5 millió forinthoz jutott. 

Hozzájárulás a bányászjubileumhoz - Petőfibánya is több kategóriában kedvezményezettje az említett civil pályázatoknak. A Petőfibányai Bányász Sportkör 2 milliót használhat fel sporteszközök beszerzésére, míg a helyi közhasznú polgárőr-egyesület egymillió forintot kapott a rendvédelmi feladatokhoz kapcsolódó eszközök vásárlására. A Heolnak Juhász Péter polgármester kifejtette, hogy az önkormányzattal szorosan együttműködő Petőfibányáért Egyesület 2 millió forinthoz jutott most. Ezzel csatlakozik társrendezőként ahhoz a rendezvényhez, mellyel a helyi bánya 80 évvel ezelőtti nyitását ünnepelhetik majd meg ebben az esztendőben. Az eseményen gálaest, emlékünnepség, díszpolgárok avatása, bányász-zenekari felvonulás lesz, s utcabál és egyéb kísérő programok színesítik a terv szerint a kínálatot. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában