Városfejlesztési stratégia

2022.05.17. 17:30

Jelentős szerepet kap a zöld és a kék infrastruktúra fejlesztése Gyöngyösön

Már a képviselő-testület elé került Gyöngyös Város Fenntartható Városfejlesztési Stratégiája. Az elkövetkező hét év fejlesztéseire meghatározók a benne részletezett tervek.

Szabó István

Gyöngyös fejlesztési stratégiájának egyik alapeleme a digitális város program, ennek volt a része az új wifipontok tavaly őszi átadása

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fotó: CZIMER TAMAS

A városfejlesztési stratégia a 2021–27-es európai uniós ciklushoz illeszkedik. Dr. Kukely György, a dokumentum elkészítője a stratégia ismertetése során elmondta, hogy van eltérés az előző időszakhoz képest. – Már van egy konkrét összeg, amelyet megítéltek Gyöngyösnek. A Heves Megyei Integrált Területi Program a megye három legnagyobb városának elkülönített bizonyos forrásmennyiséget. Gyöngyös 1,6 milliárd forintot költhet a Területfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz révén a fenntartható városfejlesztési célokra. Ebben a pályázati konstrukcióban a beadott tender kvázi nyertesnek tekinthető, ha az irányító hatóság a stratégiát előtte elfogadta – részletezte dr. Kukely György. 

Az ismertetőből kiderült, hogy az 1,6 milliárd forint felhasználására a TOP 1 pályázatok révén a zöld és kék infrastruktúra fejlesztésére 640 millió forint, kerékpárosbarát fejlesztésekre százmillió, a fenntartható városfejlesztési stratégiák támogatására 31 millió van, azaz összesen 771 millió forint a város elkülönített pénze. Ugyanakkor a tartalékprojektek összes forrásigénye ezen felül még 5,4 milliárd forint. Ez a kerékpárutak továbbépítését 400 millió, a Csathó-kert fejlesztését kétmilliárd, Nagy-patak nyomvonalának rehabilitációját hárommilliárd forint értékben igényli. A TOP 2 pályázati körben a Püspöki úton új ifjúsági közösségi információs pontra 182 millió, a Platán úti óvoda, továbbá a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítésére ötven-, illetve 110 millió forint a már elkülönített összeg. 

Tartalékprojekt a városi könyvtár, a tiszti klub és a Fő tér 5. számú ingatlan energetikai korszerűsítése, az albérlők háza kialakítása és az Erőss-Bíró-kúria fejlesztése, összesen 570 millió forintból. A TOP 3. ESZA pályázati körben 271 millió forint biztosított közösségi információs pontok létrehozására, mélyszegénységben élő gyerekek digitális kompetencia-fejlesztésére. A TOP 4. ERFA pályázatok révén a Menház úti óvoda megújítására, a családok, a gyermekek átmeneti otthona, a hajléktalanszálló fejlesztésére 216 millió forint biztosított. 
 

További lépések - Dr. Kukely György a stratégia első körös tárgyalásán elmondta, május tizedikéig tehették meg a dokumentummal kapcsolatos képviselő-testületi észrevételeket. E hónapban zajlik le a megyei egyeztetés, a társadalmasítás, a véglegesítés, amit májusban, júniusban a pályázat beadása követhet.  A nyár a pályázat értékelésének, az észrevételek alapján a stratégia kiegészítésének időszaka lesz. Ősszel várható az együttműködési megállapodás megkötése, azt követően a TOP-pályázatok beadása, a végleges stratégia képviselő-testületi elfogadása. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában