Hadijátékok

2022.05.20. 16:17

Középkor a kisnánai várfalak árnyékában (fotók)

Lovagi tunikába öltözött harcosok feszültek egymásnak a kisnánai várfalak tövében, ahol a történelmi hadijátékok világába kalauzolták el azt a közel négyszáz általános iskolást, akik bekapcsolódtak a program eseményeibe pénteken.

K. B. L.

Egy napra visszarepültek az időben

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

Egyszerre több helyszínen is várták az általános iskolásokat, kipróbálhatták a csatakereszt-dobást, melyben három céltáblára harminc csatakeresztet kellett dobni. Az íjászatban a hagyományos magyar íjjal tanulhattak meg célozni és lőni, itt harcos alakokat kell különböző mélységből eltalálni. A középkori vagy kora újkori fegyvereket kézbe lehetett venni, a páncélingeket, páncélokat, vérteket fel lehetett próbálni.

 

Zsolnai Gábor kurátor, a Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány szervezésében zajlott programról elmondta, hogy a legösszetettebb a csatát utánzó játék volt, hiszen kétszer huszonöt gyereknek lehetett megküzdeni egymás ellen, s nem csak az alapvető szablyaforgatás mozdulatait kellett megismerniük, hanem a taktikák és a hadrendek megtanulása is feladatuk volt.  Elmondta, hogy a fegyver- és páncélmásolatok a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, illetve a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött eredeti eszközök alapján készültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában