Egri csillagok

2022.05.14. 08:06

Különleges Egri csillagok kiadvány jelenik meg idén ősszel

Pénteken mutatták be a Gárdonyi Géza Emlékház melletti Gárdonyi-kertben a Magyar Géniusz Programhoz kapcsolódó tudományos kutatási projektet, amely kapcsolódik az Eger önkormányzata által életre hívott Gárdonyi 100 emlékévhez is.

F. V. E.

Balról Nagy Ádám János, Tőzsér Istvánné Géczi Andrea és Ringert Csaba

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Balról Nagy Ádám János, Tőzsér Istvánné Géczi Andrea és Ringert Csaba

Forras: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója kifejezte örömét, hogy a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár kezdeményezte a programot, s így pályázatot nyújthattak be annak érdekében, hogy megvalósítsák a terveket. A Nagy Könyv országos felmérést 2005-ben hirdették meg, amelyen Gárdonyi Géza Egri csillagok című alkotása lett Magyarország legnépszerűbb regénye, vagyis elnyerte A Nagy Könyv nevet. 

Az író halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett programsorozathoz kapcsolódva idén ősszel az érdeklődők egy különleges Egri csillagok kiadványt vehetnek majd kezükbe, melyben az alkotó életében megjelent négy különböző kiadást lehet majd egyszerre olvasni. Így láthatóvá válik, hogy 15 év alatt hogyan nyerte el végleges formáját a regény.

Keller Péter család- és Gárdonyi-kutató, Gárdonyi Géza dédunokája és Nagy Ádám János villamosmérnök, Gárdonyi-kutató több éven át tartó közös munkájának eredményeként a digitalizálás után lehetővé vált a szövegváltozatok elemzése. 

Hatalmas érték, hogy két intézmény együttműködik

Tőzsér Istvánné Géczi Andrea, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár igazgatója az eseményen köszönetét és háláját fejezte ki a Dobó István Vármúzeumnak, amiért felkarolták ezt a különleges ötletet. 

– Keller Péter és Nagy Ádám János megkerestek minket, s elmondták, hogy az Egri csillagoknak milyen érdekes az élettörténete, hiszen az író életében is többször megjelent a kötet – hangsúlyozta az igazgató. Hozzátette, hatalmas érték a mai világban, hogy két intézmény együttműködésben tud dolgozni fontos projekten, s bízik benne, nagyon különleges dolgot mutathatnak be a lakosságnak ősszel. 

Nagy Ádám János kifejtette, Keller Péterrel az Egri csillagok különböző szövegváltozatait számítógépes programok segítségével elemzik. A komoly tudást igénylő munka eredményeként fény derül egyebek között arra, hogy mit változtatott Gárdonyi a különböző kiadásokban. 
Turay Zoltán, a Bródy-könyvtár könyvtárosa elmondta, a Nagy Nagy Könyv valóban nagy méretű, négy az egyben kötet lesz, mely egyszerre tartalmazza az Egri csillagok mind a négy kiadását. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában