Piacolás

2022.05.19. 07:00

Lesz még olcsóbb idén az eper Heves megyében is, jönnek a szabadföldiek

Javában zajlik az eperszezon. Most még fóliában nevelkedett gyümölcsöket vásárolhatunk, hamarosan pedig már lesznek szabadföldiek is. Körbenéztünk, megyénkben mennyiért lehet beszerezni a szamócát, s utánajártunk, mi befolyásolja az árakat.

Fekete-Vadászi Erika

Friss magyar epret vehetünk a megyeszékhely piacán is

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

A fóliás eper már kezd kifutni, szabadföldit pedig még nem lehet beszerezni, ezért az elmúlt héten megemelkedett az ára. Körülbelül két hete még 1600 forintért árultuk a fóliában nevelkedett magyar földiepret – tájékoztatta portálunkat Székely Adrienn, a kápolnai zöldség-gyümölcs vegyesbolt alkalmazottja. Megjegyezte, sajnos találkozott már olyan esettel megyénkben, hogy az utcai árusok magyar szamócát reklámoztak, ám valójában – a szakavatott szemnek hamar feltűnő – külföldi, olcsón beszerzett gyümölcsöt árultak. 

Kelemen Lászlóné kereskedő az egri piaccsarnoknál árul magyar földiepret. Portálunknak elmondta, egyebek között az időjárás is nagy hatással van az árakra. 

– Idén tovább kellett fűteni a fóliákat, s jelentősen megdrágult a csomagolóanyag is, valamint a kézi munkaerő is többe kerül – mondta a kereskedő. Megjegyezte, a piacon szabadáras rendszer működik, mindenki magának alakítja ki, hogy mennyiért kínálják a termékeiket. 

– Úgy látom, az emberek megfontolják, mikor vásároljanak. Mostanában újra sok fiatal készít lekvárokat, szörpöket, ezért megvárják, amíg szabadföldi epret lehet vásárolni, mert az olcsóbb lesz a fóliás társához képest. Ez körülbelül két hét múlva várható, hogy megjelenik a piacokon. Gyakran akadnak olyan vásárlók is, akik a kicsit gyengébb minőségű, olcsóbb epret keresik, mert pálinkakészítéshez az is tökéletes – jegyezte meg Kelemen Lászlóné. 

Az egri piacon görög epret már 1500 forintos kilóáron vásárolhatunk, míg a fóliás, magyar szamóca ára átlagosan 2000–2800 forint között mozog. 

Kápolnán 2500 forintért szerezhetünk be egy kiló magyar földiepret, a verpeléti piacon pedig 2600 forint az apróbb, a nagyobb szemű szamóca pedig 2800 forintba kerül. 

A feldebrői Paróczai Hajnalka lapunknak elmondta, nagyon sok mindent megtermelnek saját maguknak a kertjükben. Ilyenkor azonban még kevés dolgot tudnak leszüretelni, ezért szokott vásárolni friss gyümölcsöket. 

– Nagyon szeretjük az epret, de sajnos kell még néhány hét, mire a sajátunkból tudunk szedni. Meglepődve tapasztalom, hogy mint oly sok helyen, a piacokon is felmentek az árak tavalyhoz képest. Magyar eperből már vettem néhány dobozzal idén, átlagosan kétezer forint volt a kilóára – közölte Paróczai Hajnalka. – Nagyon várjuk, hogy a kertünkben megérjenek az elültetett dolgok, és ne kelljen ilyen sokat fizetnünk a zöldségért, gyümölcsért. Minden évben készítek télire lekvárt és szörpöt is eperből. Ilyenkor már nagyon vágyunk a friss ízekre. 

Címkék#eper#piac

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában