Kertkultúra

2022.05.24. 14:00

Nem halogathatók a májusi teendők

Nagy kihívás a kertészkedők számára az idei május. Nem halogatható a növényvédelmi védekezés, ideje kiültetni a palántákat, elvetni a magvakat. Kertészeti tanácsadónk segített.

Barta Katalin

A fákat pusztító rovarok és gombák egyszerre támadnak. Nem halogathatjuk a védekezést

Forrás: HMH

Az idei szeszélyes tavasz próbára tette a kertészkedők türelmét. Nagy Szabolcs, portálunk állandó kertészeti tanácsadója azt mondja, mivel nem volt komoly telünk, s a március is hidegebb és szárazabb időjárással indult, a melegedő időben szinte egyszerre kellett elvégezni a metszéseket, illetve a kora tavaszi lemosó permetezéseket. 

A sárga- és az őszibarackfák, a korai egyéb csonthéjasok hirtelen indultak virágzásnak, az átlagosnál hűvösebb, fagyokkal tarkított április pedig alaposan próbára tette növényeinket. A hideg miatt a korai veteményezéssel várnunk kellett, sok munkával elmaradtunk. A hűvösebb, csapadékosabb időjárás a gyümölcsfáinknál okozott nagyon komoly problémákat a gombabetegségek terén, amikhez párosult az enyhe tél által áttelelt rovarkártevők hirtelen megjelenése is. Hatékonyan csak kémiai-vegyszeres növényvédelmi munkákkal tudjuk orvosolni a gondokat. A gyümölcsösünkben a legfontosabb teendőnk jelenleg a levéltetvek elleni küzdelem. A védekezés történhet szisztematikus-felszívódó szerek vagy káliszappan kipermetezésével vagy sárga ragacsos színcsapdák kihelyezésével. 

A szakember szerint igazán csak a vegyszerek tudnak jól és eredményesen hatni. Ha a vegyszeres rovarvédelmet választjuk, a rovarölő szerbe feltétlenül tegyünk tapadásfokozó adalékot a hatékonyabb hatás eléréséhez.

E hónapban nagy számban fordulnak elő levéltetvek az őszibarackon, a szilván, a cseresznyén, az almán. A levéltetű károkozásának kezdeti jele lehet még a gyümölcsfák leveleinek besodródása – szivar alakú levelek képződése, a levélszínén vöröses elszíneződése – főleg az almatermésűeken. 

Őszibarackban a levél pirosodását és fodrosodását a tafrina-gomba okozza. A levéltetű elszaporodásának úgyis gátat tudunk szabni, ha a fatörzsre ragacsos csíkcsapdát helyezünk fel, ami kiváló mechanikus és természetes védelmet nyújt a gyümölcsfáknak, bokroknak és díszfáknak a legkülönfélébb kártevőkkel szemben. 

A ragasztós szalag aktív vegyi anyagoktól mentes, rovartani ragasztó, amelyen nem tudnak átjutni a kártevők. Ilyenek a faaraszoló hernyók, hangyák és egyéb kártevők, amelyek a fatörzsön másznak fel, s megrágják a növényt, vagy a növény nedveit szívják. A fatörzs speciális kültéri hangyairtó granulátummal való körbeszórása is jó megoldás lehet. 

Májusban kell a cseresznye- és meggyfáinknál védekeznünk a cseresznyelégy ellen, amire szintén jó megoldás a sárgalapok és a feromoncsapda kihelyezése.

A fák északi oldalát kivéve sárga lapokat kell elhelyezni a lombkorona külső felére. Ha a rovarfogó lapok nagyszámú cseresznyelégy egyedét fogják be rövid időn belül, védekezzünk rovarölő szerrel is. A rajzás előtt a fák alatti koronacsurgót érdemes lepermetezni kémiai vagy mikrobiológiai – Artis Pro – szerekkel. Érés előtt vegyük figyelembe az élelmezésügyi várakozási időt.

Rengeteg kerttulajdonos panaszkodik a csonthéjas gyümölcsösökben megjelenő moníliára és az őszibarack levélfodrosodására. Védekeznünk kell, mert a vörösesen fodrozódott levelek lehullása a lombkorona elvesztését, a fánk elhalását is okozhatja. Ha kismértékű a gombakór okozása, célszerű a beteg levelek eltávolítása is, de érdemes a fák kezelése a megfelelő növényvédő szerrel. 

A beteg ágakat vissza kell metszeni - A legfontosabb teendőnk a beteg fákról a már elszáradt részek eltávolítása, visszametszése az ép részekig, de inkább az ép részeken is öt-tíz centimétert vágjunk vissza. A levágott, beteg részeket mindenképpen el kell a fák alól vinni, vagy elégetni, mert ha ott maradnak, a gombás ágak, gallyak, a monília gomba visszafertőznek. A védekezés kémiai szerek nélkül nem igazán hatásos, bioszer erre nem nagyon van. A monília gombabetegség kialakulásának megakadályozására a legcélszerűbb, ha betartjuk az aranyszabályt, miszerint az őszi lemosó permetezést ismételjük meg tavasszal, majd a virágzás alatt két-háromszor juttassuk ki az ajánlott szereket. Talán soknak tűnik ennyi permetezés, és anyagilag is megterhelő lehet, de csak így lehet eredményesen és kellőképpen megvédeni a kajszifáinkat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában