Ellenőrzés

2022.05.07. 09:17

Összehangolt akcióban ellenőrizték a rendet a Tisza-tónál

Nagyszabású akciót szervezett a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság (TVRK) április végén a Tisza-tóhoz. A rendőrök és a társszervek szakemberei összesen négy gépkocsizó és négy hajós csoporttal ellenőrizték a tavat, amelynek a vízszintjét épp a razzia idejére töltötték fel a nyáron megszokott magasságra.

HEOL

Vízen és szárazföldön is ellenőrizték a szabályok betartását

Forrás: Zsaru Magazin/Facebook

– Ebben az időszakban jellemzően jóval több horgász és hajós jelenik meg a tó környékén. Ehhez próbáltuk illeszteni az idei első nagyobb, Tisza-tavi vízirendészeti akciót – nyilatkozta Busi László ezredes, a TVRK vezetője a Zsaru Magazin Facebook-oldalán. Szavaiból kiderült, hogy az akcióban a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. halőrei, a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őrei és a polgárőrök is segítették a zsaruk munkáját. A négy gépkocsizó csoport a négy hajóssal összehangolt intézkedéseket is végzett.

– Az északi, poroszlói részen, ahol a Kis-Tisza folyik, kifejezetten intenzív a parti és a csónakos horgászat is – folytatta az ezredes. – Itt az akciót úgy szerveztük meg, hogy a gáton fönt két szolgálati autó egymást váltva folyamatosan ellenőrizte a partszakaszt. Őket kísérte egy hajó a vízen. Értelemszerűen ennek az volt a logikája, hogy a két autós figyelte, nem próbál-e valaki valamilyen irányba elmozdulni, kibújni a rendőrségi ellenőrzés alól. Ha pedig az, aki csónakkal volt, elindult a víz felé, a hajós kollégákkal nézhetett szembe.

A téli időszakban a különböző horgászati tilalmak és a kedvezőtlen időjárás miatt viszonylag kevesen voltak a tó környékén. Ezen a vasárnapon azonban rengeteg horgász tért vissza a szenvedélyéhez. A legtöbben felkészültek a szezonra, ettől függetlenül nem egy olyan pecást találtak a rendőrök, akinek nem volt horgászengedélye, illetve az engedélyezett méreten aluli halat tartott meg. Mások a hivatalosan használható két horgászbot helyett többel veselkedtek neki a napnak.

– Ez volt az év első nagyobb ellenőrzése. A kollegáktól azt kértem, hogy ilyen esetekben, amikor a helyszínen könnyen megszüntethető szabálysértés történt, ha csak egy mód van rá, egy figyelmeztetéssel zárják az ellenőrzést – tette hozzá a kapitány. 

Megjegyezte, hogy folyamatosan ellenőrizték a vízen közlekedőket is. A horgászok kis hajói és csónakjai mellett elvétve már megjelentek a sporthajók is. A zsaruk minden hajóvezetőt megszondáztattak. Egy embert találtak, aki alkoholos befolyásoltság alatt vezetett gépi meghajtású vízi járművet, ellene szabálysértési eljárás indult.

Az ezredes szerint az aktív hajóvezetők elvétve szoktak alkohollal élni a vízen. De nemegyszer azok a külföldiek, akikre otthon eltérő szabályok vonatkoznak, azt gondolják, hogy Magyarországon is megengedhetik maguknak, hogy egy-egy üveg sör vagy rövidital után vezessenek.

Délután kettő körül hatalmas vihar csapott le a tóra és a környékére. Előtte, a rendőri akció közben, még verőfényes napsütésben mindenkit, aki járművel a vízen tartózkodott, figyelmeztettek a közelgő rossz időre.

Az akció során egy ittas vezetés történt, 18 embert bírságoltak meg 5 ezer és 50 ezer forint közötti értékre. Volt, akit azért, mert felhajtott a gátra, miközben nem rendelkezett külön közlekedési engedéllyel. Másokat azért, mert olyan halat fogtak ki a vízből, amelyet a hatályos rendelkezések tiltanak. 

A TVRK a nyári időszakban havonta tervez hasonló akciókat. Legközelebb májusban, pünkösd táján várható, hogy átfogó ellenőrzés lesz a Tisza-tónál és a folyón is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában