Múltidéző

2022.05.20. 08:05

Pokoli tűzvész pusztított Gyöngyösön 1917-ben

11 áldozat, 8000 hajléktalan, 559 elpusztult ház, 1400 megsemmisült melléképület és több mint 21 millió korona kár. Ez volt a mérlege az 1917. május 21-i gyöngyösi tűzvésznek, mely a város történetének egyik legsúlyosabb katasztrófája volt.

HEOL

Középen az Általános Bank palotája, a tetőzete megsemmisült, a helyreállítás során sokkal egyszerűbb, laposabb tetőt kapott.

Forrás: multidezoepiteszet.blog.hu

A Nemzeti Filmintézet filmarchívumában találtuk ezt a videót az 1917-es gyöngyösi tűzvészről. Nem volt elég az I. világháború, még ezzel a csapással is szembe kellett nézniük a gyöngyösieknek.

A Múltidéző Építészet oldala szerint a tragikus nap késő délutáni óráiban a gyöngyösi kórház mosókonyhájának kéményéből kipattanó szikra meggyújtotta a tetőt. A viharos erejű szél, az egymáshoz közel épített házak, valamint a nád- és zsindelytetők mind kedveztek a tűz villámgyors terjedésének.

Az oltáshoz kivonult a városi helyőrség, a tűzoltóság, és segítségükre sietett a hatvani és egri tűzoltóság is. A lángok északról dél felé terjedtek, és a hősies erőfeszítések ellenére nehezen tudták megfékezni őket. Nem ez volt az első tűzeset Gyöngyösön, a 17. század óta maradtak fenn beszámolók, és a legutóbbi eset nem sokkal a nagy katasztrófa előtt, 1904-ben történt.

Korábbi cikkünkben említettük, hogy a tűzvész károsultjait az egri érsek, Szmrecsányi Lajos bőkezű adományokkal segítette. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában