Kertkultúra

2022.05.25. 20:29

Soha ne nyírjuk kopaszra a pázsitot!

A gondos kertész már elvégezte a gyep lazítását, szellőztetését, eltávolította az elhalt fűcsomókat és a gyomok jelentős részét is.

HMH

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Májusban már figyeljünk a rendszeres fűnyírásra is. A fűnyíró gép vágókését úgy kell beállítani, hogy három-négy centiméter magas tarló maradjon, mert ez szükséges ahhoz, hogy a fűtövek elegendő vízben oldott tápanyagot tudjanak felvenni. Az ennél „kopaszabbra” nyírt gyep csak nehezen regenerálódik, több öntözést kíván és a napsütéses, igen meleg időben könnyen kiszárad. Az üde zöld pázsit bőséges és gyakori öntözést, gyomirtást és műtrágyázást követel. A gyomirtást speciális szelektív gyomirtóval végezzük. Májusban még sikeresen próbálkozhatunk gyeptelepítéssel, pótolhatjuk a kiszáradt foltokat, ha elegendő tápanyagot és vizet biztosítunk.

Az elnyílt hagymás virágokat május végével kiszedhetjük a földből

Ajánlatos kiültetni a legtöbb egynyári virág palántáit a gondosan előkészített ágyásokba, virágládákba. Ilyenkor kell elültetni a dália, a kánna, a kardvirág gumóit. Az elnyílt virágú gyöngyvirág töveket szintén májusban lehet tőosztással szaporítani. Ha elvirágzott a tulipán, csak a virágrészeket távolítsuk el, a zöld szára maradjon, magától is visszahúzódik. Az elnyílt és visszahúzódott hagymás virágokat május végével kiszedhetjük a földből. 
A virágoskertünkbe és balkonládáinkba ültetett növények mindennapos gondozást igényelnek, napi egy-két locsolást és heti rendszeres tápoldatozást. A dézsás és a nyáron szabadban tartott szobanövényeket is elhelyezhetjük kertünkben. Ügyeljünk arra, hogy azokat, amelyek nem tűrik a tűző napsütést, árnyékosabb helyre tegyük, például fák árnyékába. A sövényeinket is ilyenkor érdemes megcsinosítani. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában