Múltidéző

2022.05.07. 19:59

Tömegek gyászolták az egri érseket, kinek nevét kert őrzi ma Egerben

Szmrecsányi Lajos neve akkoriban vált (ismét) ismertté az egriek előtt, amikor az addig Érsekkertnek nevezett parkot átnevezték az ő tiszteletére.

HEOL

Szmrecsányi Lajos érsekről nevezték el az egri Érsekkertet

Forrás: filmhiradokonline.hu

Szmrecsányi Lajos nem a legismertebb egri érsek, a halála évében, 1943-ban pedig akkora tisztelet övezte, hogy maga a kormányzó is részt vett a temetésén. A Nemzeti Filmintézet Filmarchívumában találtuk ezt a videót a temetéséről, amelyen a kormányzó is részt vett. Úgy tűnik, hogy méltatlanul keveset tudunk Szmrecsányi Lajosról.

Ki is volt Szmrecsányi Lajos, akit ekkora tisztelet övezett életében?

A Magyar Katolikus Lexikon szerint Szmrecsányi Lajos régi nemesi családba született Darócon 1851-ben. Egyik testvére, Szmrecsányi Pál szepesi, majd váradi püspök lett. Debrecenben, majd Eperjesen tanult, Egerben végezte a teológiát, itt szentelték pappá. 1873-tól Kápolnán, 1876-tól Miskolcon volt káplán, majd utóbbi helyen helyettes plébános; nevéhez fűződik az egyházközség önkormányzatának életre hívása. 1882-től érseki szertartóként, majd 1891-től titkárként, 1901-től irodaigazgatóként szolgált. 1912-ben lett egri érsek. Az első világháború alatt az érseki palotában hadikórházat hozott létre. Egerben bővíttette a Foglár-féle Szent József Fiúintézetet, fiú felső kereskedelmi iskolát, Kisvárdán és Hevesen orsolyita zárdát, Nyíregyházán Szent Imre internátust, iskolát és leánynevelő intézetet, és új ferences kolostort, Mezőkövesden Szent László Fiúinternátust, sokfelé új plébániákat és lelkészségeket alapított. Az 1917-es gyöngyösi tűzvész károsultjait bőkezűen támogatta. A Tanácsköztársaság alatt kétszer is letartóztatták. 92 éves korában halt meg. Nevét az egri Szmrecsányi Lajos Érsekkert őrzi.

Szmrecsányi Lajos Érsekkert/Archív fotó
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában