Toborzó futás 2022

2022.05.18. 17:29

Váltófutással is népszerűsítették a katonai hivatást Egerben (fotók)

Bajtársiasság, eltökéltség, hazaszeretet – talán a három legalapvetőbb jelszó, amelyet mormolnak magukban a kiskatonák, mielőtt arra vállalkoznak, hogy belépnek a seregbe. Aki erre a vállalásra adja a fejét, nem szakmát, hanem hivatást választ. Hogy ez mennyire így van, arról szerdán magunk is meggyőződtünk a Dobó téren.

Tóthpál Zoltán

Egerbe is megérkezett a toborzó futás mezőnye

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Toborzó Emlékfutás néven rendez katonai váltófutást a Magyar Honvédség, az Adrianus Alapítvány a Falvak Kultúrájáért és a Katonaolimpikonok Baráti Kör. A program május 6-án Budapestről indult, és ugyanott fog befejeződni pénteken. A váltóban szereplő 24 hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katona több mint 1800 kilométert tesz meg, miközben az ország 19 megyéjéből 18-at is érint. Most egri állomásához érkezett az erőpróba, amelyhez bemutatók is társultak a fő téren.

– Úgy látom, hogy hazánkban egyre fontosabb lesz a honvédség szerepe, hiszen a társadalom számára ők adják meg a biztonságérzetet. Ha egy nagyobb vállalatként tekintenénk magunkra, azt is mondhatnánk, hogy a civilek közül gyűjtjük össze a munkavállalóinkat. Ezért is lényeges, hogy az emberek jobban megismerjék, mivel foglalkoznak a katonák, és mivel jár a szolgálat – mondta el portálunknak Holló István őrnagy, irodavezető.

Hozzátette, a fiatalok körében is népszerű manapság a honvédség. Szerinte ezt mutatja az is, hogy országosan egyre több középiskola csatlakozik a kadétprogramhoz, amelynek elsődleges célja, hogy tudatosítsa a haza védelmének fontosságát, valamint hozzájáruljon a fiatalok felelős állampolgárrá neveléséhez.

Az egri Wigner Jenő középiskola élen jár a képzésben. Az intézmény kadétja, Timár Zoltán Kristóf úgy látja, élete egyik legjobb döntését hozta meg, amikor ezt a hivatást választotta:

– Teljesen véletlenül adódott ez a lehetőség, én pedig megragadtam. Aztán ahogy telt az idő, már beleláttam a honvédség mindannapjaiba, és most meg sem fordul a fejemben, hogy valami mással foglalkozzak. Kívülről talán nem lehet látni, de közöttünk nem is baráti, hanem testvéri a kapcsolat – fogalmazott.

Az eseményen a kiállított fegyverek, járművek és felszerelések mellett látványos bemutatókat is megtekinthettek az érdeklődők, akik néhány percig maguk is katonának érezhették magukat. Kezdésként fellépett a 86-os Helikopter Bázis légierőzenekara, de nagy sikert arattak a tartalékos zászlóalj katonái és a wigneres kadétok is.  

Az emlékfutás mezőnye – köztük Juhász Attila Simon, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke – valamivel 15 óra előtt ért a Dobó térre, ahol Mirkóczki Ádám polgármester köszöntötte őket, majd egy nemzeti színű szalagot kötött a futók által cipelt stafétabotra. Az esemény koszorúzással zárult a Dobó téren található világháborús emlékmű előtt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában