Hagyományőrzés

2022.06.11. 12:51

A Dobó téren ropták a néptáncosok (galéria)

Első alkalommal tartották meg Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivált a Kárpát-medence harminc helyszínén egyidőben. Az esemény célja az volt, hogy a nagy nyilvánosság előtt megmutassa az öt évvel ezelőtt elindult Csoóri Sándor Program eredményeit, megismertesse a közönséggel a népművészeti mozgalmakat.

Sz. M. L.

Garantált volt a jó hangulat a Dobó-téren

Forrás: Szántó György/Heves Megyei Hírlap

Összesen közel húszezer táncos, zenész és kézműves vett részt, Egerben a Dobó térre hoztak fergeteges hangulatot a népművészek. Szombaton Csíkszeredától Körmendig, a Kárpát-medence harminc helyszínén, azonos időpontban, sok ezer népviseletbe öltözött táncos kezdte a napot istentisztelettel. Megyeszékhelyünkön a templom előtti tánc után a Dobó térről indulva körbevonultak a táncosok a városon, majd a déli harangszó után közös ének és körtánc következett. 

- Harminc különböző településen egy időben szól a muzsika, egyszerre járják a táncot. Az összekapcsolódás alapját a magyar népi kultúra, a népi bölcsességek adják, amelyet a népművészettel önök tovább írnak. Eger és környéke élén jár a hagyományőrzésben. Köszönet illeti mindazokat, akik a hagyományokat ápolják, gondoskodnak a magyar folklórkincs továbbadásáról a felnövekvő generációknak - mondta Dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő. - Nemzeti értékeink biztosítékul szolgálnak, nem csak múltunk és jelenünk van, de jövőnk is a Kárpát medencében. A népművészet legnagyobb ereje a közösségteremtő erő. Ha ezerféle motívumot hordoz is, a gyökere közös. Térben ugyan egymástól távol vagyunk, de ma együtt élhetjük meg a nemzeti összetartozás érzését köszönhetően a Csoóri Sándor Programnak - fogalmazott. 

Délután a résztvevő tizenegy néptáncegyüttes közös koreográfiát ad elő, majd később az érdeklődők a profi hagyományőrzőktől leshetik el a mozdulatokat. Egerben a Lajtha László Néptáncegyüttes volt a házigazda, vezetőjük Bécsi Gyula elmondta az érdeklődők láthatták, hogy miként őrzi, éli meg és teremti újjá a Kárpát-medence egyedülálló, csodálatos népművészetét sokezer idős és fiatal, határainkon innen és túl.

– Azon túl, hogy a közönséggel találkozhatnak a népművészek, rendkívül fontos, hogy egymással is együtt töltenek egy napot a Heves megyében tevékenykedők. Szombaton közel 250 népművész érkezett a megyeszékhelyre. A Csoóri Sándor Program fontos eredménye ez a fesztivál, s az ezt megelőző találkozók. A programnak köszönhetően rengeteg népviselet készült. Együttesünk például a program eredményeként tudta megvalósítani azt a megyei szintű viselet-gyűjtés, amelyből a közelmúltban és 2019-ben is kiállítást tudtunk rendezni – részletezte. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában