Megemlékezés

2022.06.26. 16:58

A ferences szerzetesekre emlékeztek Hatvanban

Azokra a ferences szerzetesekre és hatvani polgárokra emlékeztek az újhatvani templomban, akiket 1950-ben hurcolt el az ÁVH vagy telepítettek ki recski és hortobágyi büntetőtáborokba.

K. B. L.

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

A mise előtt Kiss Miklós a Recski és Hortobágyi Szövetség elnöke emlékezett vissza a hetvenkét évvel ezelőtt történtekre, amikor az állam politikai rendőrsége papokat hurcolt el a templomból, majd azokra a tiltakozókra is lesújtottak, akik tiltakozta ez ellen. Elmondta, az embertelen bánásmód miatt a karhatalom emberei még évtizedek múltán sem voltak hajlandók elnézést kérni.

A többségében vasutas családok férfiait elválasztották családjuktól, előbb megkínozták őket a budapesti Andrássy út 60. szám alatt, majd számukra a kistarcsai vagy recski munkatábor évei következtek. Kecskés Attila plébános visszaemlékezett azokra a paptársakra, akiket az államhatalom a templomban tartóztatott le és hurcolt börtönbe. A szentmise végén megkoszorúzták az 1952-ben börtönben elhunyt Páter Kriszten Rafael és Lukács Pelbárt templomon belüli, valamint a polgári áldozatok emléktábláját a rendház udvarán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában