Percről percre

2022.06.30. 12:31

Ütésváltás a fejlesztési tervekről az egri közgyűlésben, az Ütős napot viszont támogatják

Ezúttal 32 napirendi pontot tárgyalt a grémium, köztük négyet zárt ülésen. Percről percre.

HEOL

Zajlik a júniusi közgyűlés Egerben

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

17.01

Az EKMK vezetői pozícióját zárt ülésen tárgyalták még délelőtt, lapunk információi szerint a képviselők Pataki Zsuzsannát választották az intézmény élére.

Véget ért a közgyűlés.
16.57

Sós Andrea Tihamér városrészről szintén a külső nyomvonal megvalósulása mellett szólalt fel. 
Krakkó Péter, szintén ebből a városrészből szintén ugyan ebben a témában szólalt fej, kifejezetten arról beszélt, hogy mekkora egészségkárosító hatása lenne az elkerülő belső nyomvonalának rájuk nézve.
Bódi Zsolt elmondta, szerinte elfogadhatatlan, hogy a belső nyomvonal valósuljon meg.  Minczér Gábor elmondta, szintén hasonló véleményen van, Mirkóczki Ádám polgármester kiemelte, közel ötezer autóval lett több a városban a gépjárműadó alapján a városban az elmúlt években. A tömegközlekedés XXI. századivá fejlesztésén is dolgozni kell.
Kitért arra is, hogy számára úgy tűnt a NIF műszaki tervezői határozottan a belső nyomvonal mellett álltak.
– Jó lenne ha kijönnének és a terepen néznének szét – mondta Mirkóczki Zita. 

16.33

A Volán képviseletében Serfőző Zoltán válaszolt a képviselők felvetéseire, elmondta, hogy szerinte szerencsés lenne most ez a módosítás, a képviselők megszavazták a javaslatot, amely közel ötmillió forintjába kerül majd a városnak.
A Ráchegy és a Harangláb utca terheltségéről beszélt napirend után Mirkóczki Zita. Mint ahogy arról beszámoltunk, lakossági fórumon panaszkodtak a lakók az utak állapotára. Mirkóczki Zita javasolta, hogy akár tiszteletdíja terhére, de javítsanak az utak állapotán. 
Dr. Pápai Ákos a közterületeken tapasztalható rendzavarásról, a közbiztonságról beszélt, a gyermekek biztonságát féltő szülők jelzése alapján. Kiemelte, szerinte nincs elég rendőr a köztereken, sokszor ittas, drog hatása alatt álló személyek csoportosulnak a parkokban, a békés polgárokat inzultálva.

Orosz Lászlóné arról beszélt, hogy sajnos a patikai, banki szolgáltatások elköltöztek a Hajdúhegyről, hiszen nem volt nagy forgalom. Jelezte, a jövőben szeretné akár mozgó szolgáltatásokkal is pótolni ezt.

Lakossági felszólalások következtek. Kovács F. László az egri elkerülő út terveivel kapcsolatban szólalt fel. Mint ahogy arról már beszámoltunk, azt szorgalmazzák aláírásgyűjtéssel, hogy a külső nyomvonal valósuljon meg. Kérte az önkormányzatot, dr. Pajtók Gábor és Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselőket, hogy vessék el a belső nyomvonal megvalósulásának tervét.

16.05

Dr. Pápai Ákos szerint nem megfelelő a menetrend, nem azt kell erőltetni, hogy minden városrészből legyen járat mindenhova, hanem inkább több rövidebb járatot kellene összehangolni, hogy zökkenőmentesen át lehessen szállni.

Mirkóczki Ádám szerint nem elegendő menetrendmódosítás, hogy megreformálják és jól működővé tegyék a közösségi közlekedést.

15.55

A Volánbusz 7-es járatát érintő menetrendmódosítás következett, nevezetesen, hogy a Ráchegyre is térjen be néhány járat, ezek pedig majd a 17-es jelzést kapják. Földvári Győző ismertette, ez azért nem történt meg eddig, mert két gyalogos átkelőt kellene létesíteni, azonban ez forgalomtechnikai okok miatt nem megvalósítható. A másik megoldás a járda építése, azonban egy ott élő akadályozza ezt, nem járul hozzá, hogy a kerítése mellett megkezdődjön az építés. Mindent megtesz a városüzemeltetés, a buszmegálló minél hamarabb bekerüljön a megállóhelyek közé.

– Ha azt akarjuk, hogy busszal járjanak a polgárok, akkor feladatunk az is, hogy biztosítsuk a számukra megfelelő menetrendet – mondta Bódi Zsolt.

Mirkóczki Zita, az 1-es járat visszaállításáról érdeklődött. Minczér Gábor elmondta, hogy ezt kevesen vették igénybe, nem volt gazdaságos, ugyanakkor technikai probléma is akadályozná a kérést, hiszen a Knézich Károly utcába egyetlen járművük sem tud bekanyarodni.

15.30

Dr. Renn Oszkárról nevezték el az egykori kemping területén létrejött új városrész eddig még névtelen utcáját.

Az önkormányzat negyedéves feladatterve következett. A polgármester kifejtette, nagy figyelmet fordítottak arra az elmúlt időszakban, hogy a városi cégek segítsék egymást. Illetve arra is, hogy ha egy feladatot el tud látni önkormányzati cég, akkor nem vesznek igénybe külsős céget.

15.05

Az óvodák következő nevelési évének indításáról döntöttek ezután. A kimutatások szerint több mint 1800 gyermek járhat az intézményekbe, ám a 2020-2021 es nevelési év végén a létszám az 1600-at sem érte el. A képviselők döntésük szerint a csoportlétszámokat úgy határozták meg, hogy minimum 13, legfeljebb 25 gyermek járhat egy csoportba, majd áttértek arra, hogy pályázatot kell kiírni a Szivárvány Óvoda és a Benedek Elek Óvoda élére. Oroján Sándor érdeklődött, hogy ki fogja vezetni az intézményeket addig, még nem lesz vezető, illetve javasolta, döntsenek úgy, hogy a sikeres pályáztatásig a jelenlegi vezetők irányítsák az intézményeket, hiszen lehetséges, hogy a jövőben is ők maradnak majd a vezetők. Bánhidy Péter jegyző elmondta, erre nincs lehetőség.

14.45

Az Evat tavalyi éves beszámolójával kapcsolatban Farkas Attila hiányolta File Sándort, az Evat igazgatóságnak elnökét. Érdeklődött, hogy miért nincsenek fenn a beszámolóhoz kapcsolódó adatok a weboldalukon. Szűcs Tamás Evat Zrt. vezérigazgatója elmondta, utóbbi folyamatban van, de ő csak június eleje óta igazgató.

A Városgondozás részére nyújtott működési célú támogatás elszámolását vitatták meg ezután. Császár Zoltán arról érdeklődött, hogy a városi irányjelző táblákat nincs aki kifizesse, ugyanis a cég, aki gyártja, nem hajlandó többet hitelezni a városnak. Juhász Géza vezérigazgatót kérdezte, hogy mekkora összeg az, amivel a várost megfelelő állapotba hozhatnák.

– A jelzőtáblák kihelyezése előtt nincs akadály, legalábbis nem tudok ilyenről. Mi a feladatokat a megrendelések alapján végezzük – válaszolt az ügyvezető.

Oroján Sándor kérte az ügyvezetőt, hogy a város portalanítására és hűtésére fordítsanak nagyobb figyelmet. Mirkóczki Ádám elmondta, a gépek, amelyeket vásárolni szeretnének, épp ezt a célt szolgálják majd. Juhász Géza elmondta, mindent megtesznek hétfő óta a hőség enyhítése érdekében, naponta kétszer locsolják az utakat.

13.55

 A  polgármester tájékoztatója következett a két ülés közötti fontosabb eseményekről, arról, hogy figyelemmel kísérte a nyári nagy rendezvények szervezését. Keresztes Zoltán az előző ülésen felmerült ledes közvilágítási korszerűsítéssel kapcsolatban jelezte, nem biztos, hogy jó lesz ha sötétebb lesz a városban a korszerűsítéssel, mivel így is rengeteg a hajléktalan és a rendbontó a városban. Arról is beszélt, hogy a közvilágítás kiépítését viszont sürgetni kellene azokon a helyeken, ahol hiányos. 
– Ismerem a helyzetet, erre komplex megoldást kell kidolgoznunk, mert már kihat a turizmusra is. Éppen a napokban törtek be egy kirakatot két üveg alkoholért, korábban pedig egy frissen összeházasodott párt támadt le egy csoport a Dobó téren pénzért – reagált a polgármester.

A tájékoztató után a Katona téri parkolóházzal kapcsolatban benyújtott sürgősségi indítvány következett. Orosz Lászlóné azt szorgalmazza, hogy az önkormányzat vegye meg a parakolóházat, ugyanis mint az ismert, a létesítmény veszteségesen üzemel, és azt a város nagy összegért bérli a jelenlegi tulajdonostól.  Kéri, hatalmazzák fel az EVAT Zrt. igazgatóságának elnökét és a vezérigazgatót, hogy a Katona István téri Parkolóház jogi helyzetének rendezése érdekében folytasson tárgyalásokat az Agria Parkoló Kft-vel, az ingatlan önkormányzat általi megvételére, illetve arra, hogy az EVAT Zrt. bérelje. A dokumentumban Orosz Lászlóné hangsúlyozza, hogy az önkormányzat vételi jogát nem biztos, hogy elismeri a társaság.
– Most már minimum 600 millió forint kell fizetni a tulajdonjogért, szemben a 2020. április 22-én fennállt 426 millió forint vételárral. Mindeközben a megvételhez szükséges fedezet, 500 millió forint iparűzési adótöbblet már 2019-ben rendelkezésre állt az önkormányzati költségvetésben, nem beszélve az iparűzési adó kiesés kompenzálására a tavaly kapott 850 millió forint kormányzati támogatásról. A polgármester ezen hanyagsága  közel 200 millió forintos közvetlen veszteséget okozott az önkormányzatnak, így Egernek. Végre történjen valami, mert két éve semmi nem történt!  – fogalmazott.
– Ezt a helyzetet az önök vezette 2014 és 2019 közötti önkormányzati ciklus állította elő. Nem azért nem történt semmi, mert nem akartuk megoldani. Ezt Szűcs Tamás Evat vezérigazgató is megerősítheti. A jelenlegi körülmények között a legjobb állapot, hogy nem folytattuk az előnytelen bérleti szerződést. Bérleti díjban már kétszer kifizettük az árát, ez nem az én felelősségem, hanem az előző ciklusé – reagált Mirkóczk Ádám.  

Kifejtette, hogy az építési költséget már többszörösen kifizette a város, de ennek fejében vásárolhatja meg, a magas bérleti díj is rendben lett volna, ha a tulajdonjog automatikusan átszáll a városra egy idő után. A pályázati feltétel csupán az volt, hogy piaci szereplőt kell bevonni, az nem volt feltétel, hogy a város számára veszteséges módon.
– Én ezt az előterjesztést nem szeretném átpolitizálni, ezt a stílust, ahogy ön beszél a képviselőkkel, hazugnak nevez minket nem kellene folytatni a közgyűlésben – mondta Orosz Lászlóné. A képviselők végül megszavazták az előterjesztést, így megkezdik majd a tárgyalást a vásárlásról, s rendkívüli ülésen döntenek majd a képviselők a parkolóház megvásárlásáról.

Tájékoztató következett a folyamatban lévő fejlesztésekről. Mirkóczki Ádám elmondta, Lázár János miniszterrel tervez egy tárgyalást, ugyanis a Modern Városok Programban futó várfelújítás erősen forráshiányos, s lehet, hogy a Bitskey Aladár Uszoda MVP projektből kell elvonni ötmilliárd forintot. Az uszoda projektelemei ugyanis még nem rendelkeznek engedéllyel, az egyetlen ami rendelkezett a parkolóház volt, ami meg is valósult.

13.00 Harminc perc szünet következett. 

A szünet után a városi rendezvényekről ismert kis faházak vagyonkezelésbe adásáról döntöttek, az Egri Közszolgáltatások Városi Intézménye részére. Mirkóczki Zita szerint azonban, azoknak jobb helye lenne az Egri Kulturális és Művészeti Központnál. 

Ehhez csatlakozott Oroján Sándor is.
– Egyfelől a városi rendezvényekbe több kultúrát kellene vinni, ezért ezek olyan kézben kellene legyenek amely a rendezvények lebonyolításáról is gondoskodik. Gyakran látom, hogy a faházakat elbontják majd pár nap, néhány hét elteltével újra felállítják – mondta.

– Érdeklődnék, hogy a faházkat karbantartani elbontani vagy felállítani melyik közművelődési szakember fogja ha az EKMK vagyonkezelésébe kerül – kérdezte Farkas Attila alpolgármester, hozzátette, szerinte tárolni sem tudná az EKMK.
– Szerintem a kulturális nívót nem a faházak vagyonkezelése fogja növelni. Felmerült az EKMK és az Agria Film Kft. is, mégis azért döntöttünk az EKVI mellett, mert a felújítást tárolást el tudják végezni – mondta a polgármester.

– Ezeknek a pavilonoknak nem volt gazdája, megfelelő kezelője, több is szétrohadt, mert az északi ipari területen, helytelenül tárolták őket a múltban. Ezek olyan állapotban vannak, hogy gazdaságosan helyre sem lehet őket állítani – ismertette Minczér Gábor polgármester.
Földvári Győző szintén arról beszélt, hogy az EKVI az egyetlen városi intézmény, ahol a megfelelő szakemberek rendelkezésre állnak ahhoz, hogy megfelelő állapotban tartsák ezeket. Mirkóczki Ádám hozzátette, hogy nincs az ellen, hogy az EKMK, vagy más városi intézmény is beleszóljon a bérbeadásba, használják rendezvényeiken, hogy ne csak az EKVI hanem a többi intézmény számára is hasznot termeljenek. Mirkóczki Zita módosító javaslatát elfogadták a képviselők. 

Az Evat tavalyi éves beszámolójával kapcsolatban Farkas Attila hiányolta File Sándort az Evat igazgatóságnak elnökét, érdeklődött, hogy miért nincsennek fenn az a beszámolóhoz kapcsolódó adatok a weboldalukon. Szűcs Tamás Evat Zrt. vezérigazgatója elmondta, utóbbi folyamatban van, de ő csak június eleje óta igazgató.

A Városgondozás részére nyújtott működési célú támogatás elszámolását vitatták meg ez után, Császár Zoltán arról érdeklődött, hogy a városi irányjelző táblákat nincs aki kifizesse, ugyanis a cég aki gyártja nem hajlandó többet hitelezni a városnak. Juhász Géza vezérigazgatót kérdezte, hogy mekkora összeg az, amivel a várost megfelelő állapotba hozhatnák.
– A jelzőtáblák kihelyezése előtt nincs akadály, de legalábbis nem tudok ilyenről, mi a feladatokat a megrendelések alapján végezzük – válaszolt az ügyvezető.

 


12.55

Oroján Sándor arról érdeklődött, hogyan nem látták előre a hivatal dolgozói, hogy 27 millió forint bevétele lesz az önkormányzatnak. Erre Mirkóczki Ádám és Farkas Attila is bírálták Oroján Sándort, mivel szerintük a hivatal dolgozóit szidalmazza kijelentésével és kérdéseivel.

– Én is inkább az augusztusi közgyűlésen döntenék, hiszen akkor már ismert lesz a jegybevétel összege is. A jövőben jó lenne, ha a kulturális események támogatását úgy terveznénk meg, ha ismernénk az események bevételeit is – mondta Mirkóczki Zita. A képviselők végül amellett döntöttek, hogy augusztusban térnek vissza a támogatásra. Harminc perc szünet következik. 

12.45

Önkormányzati intézmények előirányzatainak módosítása következett. Mirkóczki Zita javasolta, hogy a 27 millió forintos előre nem látható kamatbevételt, inkább a rendezvényekre csoportosítsák, tartalék sorra, mivel tudomása szerint az Agria Nyári Játékok komoly gondokkal küzd.

– Tegnap beszéltem Kelemen Csabánéval erről. Arra jutottunk, hogy nekik augusztusban sem késő a támogatás – mondta a polgármester. Hozzátette, a kamatokkal is számolnak forrásként, ezért ezzel az átcsoportosítással várni kellene. 

12.35

A következő napirendi pontban rendezvények támogatásáról döntöttek. Jótékonysági színházi előadás valósulna meg július 3-5. között az Agria Nyári Játékok keretén belül a Kamaraszínpadon. Tóthné Poczik Andrea és Tóth Levente közreműködésével már nyolc éve születnek színházi darabok az Agria Nyári Játékok programsorozat keretén belül.

Az előadások mottója: Belépő egy mosoly. Céljuk a hátrányos helyzetűek, nagycsaládosok, illetve minden évben egy kiválasztott csoport nyári kikapcsolódásának ingyenes biztosítása. Idén a pedagógusokat, illetve a városban tartózkodó ukrán menekülteket várják szeretettel, de természetesen mindenki számára ingyenes és nyilvános az előadás, melyet háromszázezer forinttal kíván támogatni a város.

A második rendezvényt Egy Ütős Nap címmel szeptember 3-án a Dobó téren rendezik. A Zeneoktatásért Alapítvány és az Egri Ifjúsági Zenei Program által támogatott, Egri Farkas Ferenc Zeneiskola 2018-ban és 2019-ben sikeresen szervezte és valósította meg ezt, ám a pandémia nem tette lehetővé az előző években a hagyomány folytatását. Idén azonban újra szeretnék megszervezni a korábbihoz hasonló módon, ezt hatszázezer forinttal támogatnák. A harmadik pedig egy komolyzenei koncert a Szolnoki Szimfonikus Zenekar részvételével augusztus 13-án, a Dobó téren.

– A Szolnoki Szimfonikus Zenekar különleges műsorajánlattal kereste meg önkormányzatunkat. A nagyszabású koncertajánlatukban közkedvelt és ismert filmek zenéit viszik színre, mely produkciójukat régóta repertoáron tartják. A koncert időpontja – előzetes egyeztetések alapján – a Gárdonyi Napok eseményének zárása lehet, hisz közvetlenül azután valósulhat meg. Az összköltség közel 3,9 millió forint, a javasolt támogatás másfél millió forint – olvasható az előterjesztésben.

Mirkóczki Zita arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a kulturális bizottság ülésén mindegyik rendezvény támogatását jónak látták, kivéve a szolnoki szimfonikusokét. A képviselők átcsoportosítottak 2,4 millió forintot a támogatásokra, majd az első kettő támogatásra igennel szavaztak, de a harmadikat nem szavazták meg.

12.20

Keresztes Zoltán a szünet után arról beszélt, hogy a jövőben minden módosító indítványt elutasít, de most megváltoztatja a szavazatát. Elfogadja Oroján Sándor hatvan oldalas módosítását, hogy megszavazzák a Top Plusz-terveket, és időben benyújtsák azokat.

– Értem, tehát olvasatlanul megszavazza és majd utólag átnézi, hogy helyesen döntött-e. Látom sikerült egyezkedni a szünetben. Egy évtizedre szól a terv, egy év alatt készült, ez a hatvan oldal pedig tegnap éjszaka érkezett hozzá – mondta Mirkóczki Ádám. A képviselők újra szavaztak, megszavazták a módosító indítványt, majd Mirkóczki Zita képviselő templom galériás beruházását is, és a TOP Plusz terveit is.

12.05

A fenntartható Városfejlesztési Stratégiát elfogadták a képviselők, ám Oroján Sándor módosító javaslatait nem szavazták meg a TOP Plusz-projektekkel kapcsolatban, sőt az egész projekt tervezetet sem, így azt még nem lehet benyújtani a miniszterelnökséghez. Leghamarabb másfél hónap múlva születhet döntés.

Oroján Sándor javasolta, hogy ismételjék meg a szavazást, mivel szerinte nem volt mindenkinek egyértelmű, hogy miről voksoltak. Mirkóczki Ádám szerint azonban egyértelmű volt. A pulpituson ülők és a frakciók között vita alakult ki, végül Mirkóczki Ádám engedélyezett öt perc szünetet.

– Gondolom a koalíciós partnerek szeretnék megvitatni, hogyan szavazzanak – mondta az általa gyakran szörnykoalíciónak nevezett tömörülésre utalva. Szünet következik.

11.50

Mirkóczki Zita emlékeztetett, az Európa Kulturális Főváros pályázatban már szerepelt a Templom Galéria, erről készített is egy anyagot.

– Az Épület az Épületben módszerrel egyfelől a belső teret növelhetnénk, másrészt ha van egy építmény a templomban, akkor energetikailag is olcsóbb a fenntartása – mondta.

Az előterjesztés szerint a TOP Pluszból a Fenntartható városfejlesztésre 4,5 milliárd, fenntartható energiahatékonyságra 2,5 milliárd, fenntartható humán fejlesztésekre 1,2 milliárd fordítható. Többek között ebből Eger a barokk fürdőváros és gyógyhely - a fürdő környezetének komplex fejlesztésére 1,1 milliárd forintot fordítanának, az Agria Adrenalin Park első ütemére 750 millió forintot, az Eger és térsége turisztikai adatbázis, weboldal és applikáció létrehozására pedig 20 millió forintot szánnának. A korábbi egri Civil Ház fejlesztése 150 millió forintból valósulhat meg,

11.05

A korábbi Európai Uniós ciklusokhoz hasonlóan a jelenlegi 2021-2027-es ciklus esetében is a forrásokhoz jutás egyik feltétele, hogy a városok rendelkezzenek stratégiai dokumentációval, mely a fejlesztések átgondolt, összehangolt tervszerű megvalósítását biztosítják az EU által elfogadott szakpolitikai irányelvek mentén. Ezért a közgyűlésnek el kell fogadnia egy munkatervet a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiáról valamint a TOP Plusz Városfejlesztési Programtervről.

Mirkóczki Ádám megköszönte a szakirodák munkáit és a képviselők munkáját, hozzátette, azzal azonban nem tud mit kezdeni, hogy Oroján Sándor tegnap este küldött hatvan oldalnyi anyagot ezzel az előterjesztéssel kapcsolatban.

Sós Tamás kérte, hogy a lajosvárosi járdafelújításokra helyezzenek nagyobb hangsúlyt a fejlesztési tervekben.

Oroján Sándor arról beszélt, hogy a fejlesztési tervekkel kapcsolatban a fenntartható energiagazdálkodás megoldásán is gondolkodni kell, például a gázüzemű fűtőmű megújuló energiára váltását.
– Lesznek KEHOP pályázatok, ezekre készülni kell, gyorsnak kell lenni. Tehát szerencsés ha tervek, és engedélyek már rendelkezésre állnak a hasonló fejlesztésekhez – vélekedett, szerinte a tervezésre is szánni kellene forrást, illetve hozzátette, hogy a templom galéria felújítása is fontos lenne. Minczér Gábor erre kifejtette, a Top Plusz kerete nincs kilenc millió forint, ebbe nem lehet mindent beszuszakolni. Mirkóczki Ádám arról beszélt, hogy például egy modern ipari park kialakításának a felére sem lenne elég, a szakirodák útmutatása mentén sok fejlesztési tervet elengedett inkább.
 

10.55

Az Egri Városfejlesztési Kft. sorsa már az előző ülésen is téma volt, Oroján Sándor (Fidesz- KDNP) frakcióvezető akkor sürgősségi előterjesztésként kívánta tárgyalni. Május 26-án elhangzott: mivel a cég kifejezetten a belvárosi rehabilitáció miatt jött létre, Mirkóczki Ádám szerint nem feltétlenül kellene megtartani. A Fidesz-frakció ellenben azon a véleményen volt, hogy a pályázatok lebonyolítására kifejezetten jó lenne a cég. Mirkóczki Zita akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a Harlekin Bábszínháznak egy nyolcvanmillió forintos pályázatát vizsgálják, ugyanis nem találtak vele mindent rendben. Lehet, hogy vissza kell fizetni az összeget, mert házon belül talán nem értenek annyira a pályázatokhoz, ezért szükség van a cégre.

A most tárgyalt előterjesztés szerint az Evat Zrt. igazgatósága pályázatot írt ki a cég ügyvezetői munkakörére, ami eredményes volt, ám a társaság jelenlegi vezetőjének beszámolója és a felügyelőbizottság jelentése megerősítette, hogy a cég jelenlegi pénzügyi helyzete nem biztosítja a szükséges fedezetet egy aktív, operatív működéshez, piaci alapú ügyvezetői státusz létesítéséhez. Az igazgatóság megvizsgálva a cég helyzetét, azt tapasztalta, hogy előrelépést jelentett az újonnan belépő ügyintézők foglalkoztatása, de a társaság alaptevékenységét jelentő pályázati, előkészítési és projektmenedzsment feladatok ellátására továbbra sem alkalmas.

Az előterjesztés azt szorgalmazza, hogy a jövőben mind az önkormányzat, mind az önkormányzat intézményei és társaságai pályázataikkal kapcsolatos valamennyi feladattal, a társaságot bízzák meg, így folyamatos tevékenységet és forrást biztosítva egy igazán professzionális cég kialakításához, amely sikerre viszi megbízói projektjeit. A képviselő előterjesztésében szerepel továbbá, hogy új üzleti tervet készítsen a cég, új ügyvezetőt, illetve új, pályázatok lebonyolítására alkalmas szakértői állományt vegyen fel.

Földvári Győző a cég és az Agria TISZK összevonását javasolta, amely költséghatékony megoldás lenne.

– Nem rossz gondolat, már megfontoltam korábban én is, de a TOP Plusz-pályázatok közelednek. Az a cél, hogy minél hamarabb működőképes, szakmailag felkészült cégünk legyen. Kompromisszumos javaslatot tennék: kérjük meg az Evat igazgatóságát, hogy az augusztusi közgyűlésre készítsék el az összevonási tervet, de most ne akasszuk meg a pályáztatások, a cég újraszervezésének folyamatát – mondta Oroján Sándor. Hozzátette, mivel a tavalyi pénzmaradványból úgyis van pénz, ezért harmincmillió forint tartalékot is kapjon a cég.

– Én hozzáfűznék néhány dolgot – mondta a polgármester. – Szeretném emlékeztetni önöket, hogy májusban döntöttünk a pénzmaradvány felcimkézéséről, tehát lehet azt mondani, hogy van maradvány pénz, de annak meg is van a helye. Az a a javaslat pedig, hogy az összes pályázatot bonyolítsák, nos ez szerintem életveszély. Egyfelől, a könyvtár, a vármúzeum,  színház számos olyan saját pályázatot bonyolít, amelyet intézhet ugyan más cég, de akkor bukjuk az áfát, az intézmények pedig bért finanszíroznak a pályázataikból. Másrészt a cég a belvárosi rehabilitáció miatt jött létre, piaci alapon soha nem dolgozott – mondta. A képviselők szavaztak, az összes javaslatot elfogadták.

 

10.30

A szünet után a polgármester ismertette a fentiekkel módosított támogatási összegeket. Hozzátette, szerinte azonban ezek a változtatások rendkívül igazságtalanok, mivel nem igazodnak például az utánpótlásként edzett gyermekek számához az összegek. Elmondta, előterjesztőként nem fogadja el azokat, a képviselők viszont megszavazták az átcsoportosításokat.

10.15

2022-ben összesen 141 millió forintot szavazott meg a közgyűlés még februárban a sportcélú támogatásokra. Ebből kifizettek 53 millió forintot már, az Egri Labdarúgó Sport Kft. 2021 évi támogatására, ők ugyanis nem részesülhettek a 825 millió forintos belügyminisztériumi támogatásból, amelynek így keletkezett maradványösszegét, 55 millió forintot szintén felosztják. Ebből az összegből kizárólag egyesületek részesülhetnek és kizárólag az utánpótlás, diák, hallgatói- és amatőr, szabadidős- és tömegsport tevékenység támogatására fordítható.

9.55

A sportcélú támogatások felosztása következett. Mirkóczki Ádám polgármester elmondta, hogy tudomása szerint a bizottsági ülésen vita kerekedett a támogatási kérelmek körül. Mirkóczki Zita tanácsnok kérte a polgármestert, hogy tisztázza, a forrás mely része belügyminisztériumi forrás és melyik része az önkormányzat sajátja. Mirkóczki Ádám kérte, hogy a részletes kimutatásról készüljön tizenhat másolat és ezt osszák ki a közgyűlésen.
– Kérem, rögzítsük, hogy sportegyesületeket támogatjuk saját, és melyeket belügyminisztériumi forrásból, hiszen egészen más elszámolási feltételek vonatkoznak a kettőre, s utóbbi feltételeinek nem mindegyik felel meg – fogalmazott Oroján Sándor.
Mirkóczki Zita ismertette, a Városi Pénzügyi és Ügyrendi bizottság ülésén szó volt arról, hogy további, több mint huszonnyolc millió forintot kellene biztosítani. Elmondta, ezt egyrészt – nyolc millió forintig – az SBS Eger támogatásából kívánja elvenni, hiszen a kézilabda már külön támogatásban részesült. További tízmillió forintot az egri futball klubtól szeretne átcsoporítani. Az előterjesztés szerint az Eger Labdarúgó Sport Kft. eredetileg 45 millió forintot kapna.

Császár Zoltán az úszó szakosztálynak további nyolcmillió forintot szeretne adni, mivel szerinte méltatlanul alulfinanszírozott, pedig a városi sportéletben kiemelkedő szerepe van a sportágnak. Az előterszesztés szerint az Egri Úszó Klub Sportegyesület ötmillió forintot kapna.

Mirkóczki Ádám polgármester a kérdések tisztázása érdekében öt perc szünetet rendelt el. 

9.45

A zárt ülés után az önkormányzati fenntartású óvodák alapító okiratának módosítása következett. Mint ahogy arról beszámoltunk, a gyermekek száma oly mértékben csökkent, hogy egy-egy csoportot meg kellett szüntetni az óvodákban, így például a felvehető maximális gyermekszámot is módosítják, illetve bekerül a feladataik közé a menekültek, befogadottak, oltalmazottak ideiglenes ellátása és támogatása, tekintettek az Ukrajnában dúló háborús helyzetre. A képviselők vita nélkül elfogadták a javaslatokat.

9.30

Keresztes Zoltán a japánkeserűfű ügyében szólalt fel napirend előtt. A növény terjedéséről már mi is beszámoltunk, a képviselő kérte, hogy az önkormányzat dolgozzon ki valamilyen védekezési módszert. Minczér Gábor alpolgármester jelezte, hogy egyetért, de nehéz védekezni és a vegyszeres védekezés sikere sem garantált. Zárt ülés következik, az EKMK vezetőjének megbízásáról döntenek a képviselők.

9.21

Elsőként a sürgősségi indítványok befogadásáról szavaztak a képviselők. A Volánbusszal történő szerződésmódosításra nyomtak igent, majd a temetési költségekhez történő hozzájárulásról szóló indítványra. Előterjesztés tagcseréről az Evat Zrt. igazgatóságában címmel nyújtott be Minczér Gábor sürgősségi indítványt, ám ennek megvitatását nem szavazták meg a képviselőt. Orosz Lászlóné pedig a Katona-téri parkolóház ügyében nyújtott be indítványt, ezt elfogadták, ezeket a 27. napirendi pontot követően tárgyalják.

Mirkóczki Zita tanácsnok kérte, hogy az Egri Kulturális és Művészeti Központ intézményvezetői megbízatását, amely eredetileg a 29. napirendi pont, elsőként tárgyalják, majd a három óvoda ügye következzen, s ezután a sportcélú támogatások elosztása, majd több fontosabb napirendi pontot is említett, melyeket szerinte előre kellene hozni, mivel több képviselőnek halaszthatatlan elfoglaltsága van a délután folyamán.

Keresztes Zoltán kérte, hogy a Lenkey udvar átépítését vegyék le a napirendről, mert azt a bizottság nem támogatta, a képviselők 11 igen szavazattal amellett döntöttek, hogy ne tárgyaljanak az udvar átépítéséről.

9.10

A közgyűlés előtt Mirkóczki Ádám polgármester Eger Város Ösztöndíjasa emléklapokat adott át. A tanulmányi ösztöndíjat 11 évvel ezelőtt alapította a város, ezt a jó tanulmányi eredményű, valamint a szociálisan rászoruló fiatalok is kapják. A Heves Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara (EKMK) kiegészítő támogatását, pedig a felsőoktatásban tanulók vehetik igénybe.

Idén Egri Virág Nikoletta, Gönczi Eszter, Hadobás Luca Gizella, Kocsis Zoltán Zsombor és Plerpa Zsófia vették át. Magyar Kristóf, Maruzs Nikolett, Maruzs Petra, Török Virág szintén ösztöndíjasok, de nem tudtak jelen lenni az átadón.

Előzmények:

Az első napirendi pontok között várhatóan arról fogadnak el rendeletet, hogy a testület helyi népszavazást köteles kiírni, ha azt a választópolgárok húsz százaléka kezdeményezi a polgármesternél. Várhatóan jóváhagyják a Városgondozás Eger Kft. részére nyújtott 408 millió forintos működési célú támogatás felhasználásáról készített elszámolást és beszámolót is. Juhász Géza, a cég ügyvezetője lapunknak nemrég arról beszélt, hogy nem kapnak elég pénzt a közszolgáltatásokra, illetve azt is elárulta, tavaly év végén a költségek csökkentése érdekében kellett leépíteni a létszámot.

Sürgősségi indítvány is bekerült a közgyűlés anyagai közé. Az előterjesztés szerint a Volánbusz Zrt. megvizsgálta a Rác hóstyában kért menetrend-módosítási igényt, a Ráchegy sűrűbb kiszolgálása a belváros és az északi városrészekben lévő áruházak kedvezőbb elérése érdekében. Ez alapján a jelenleg a 7-es buszvonal egyes járatai mindkét irányban a Szalapartra is betérnek az Iskola út megállóhelyig, ezek új, 17-es jelzést kapnak. A tervben szerepel a Tihaméri malom – Szalapart út közt két irányban közlekedő 2-2A járatok menetrendjének kisebb módosítása is, összehangolva a fentiekkel. 

A részletes menetrend a város honlapján fellelhető, a módosítás az előzetes számítások alapján 4–4,5 millió többletkiadást igényel. Ha elfogadja ezt a közgyűlés, akkor július 15-től bevezetik az új menetrendet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában