Retró autók

2022.06.12. 11:08

A szombati nap is rengeteg érdekességet tartogatott a hatvani autós kiállításon (galéria)

Főleg a volt szocialista keleti blokk autóinak varázsában telt el a hétvége Hatvanban a Retropartyzánok veterán autós rendezvényén.

K. B. L.

A rendezvény 2. napja is sok érdekességet hozott

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

A több száz keleti mellett a régi nyugati technika egy-egy remekje is felvonult, azonban a Veterán Zsiguli Egyesületnek köszönhetően a legtöbb a nagyon szép állapotú Zsiguli volt. 

Horváth Richárd hatvani polgármester kiemelte, a városban egy nagyon aktív veteránautós közösség van, s csaknem két évig húzódott a mostani rendezvény megszervezése.

Tompa Gábor a társszervező Veterán Zsiguli Egyesület vezetőségi tagja elmondta, hogy a kiállított autókhoz a tulajdonosokat személyes élmények kötik. Az autókba be is lehetett ülni, a bemutatásnál ügyeltek arra, hogy nyitott motortérrel is bemutathatóak legyenek a kocsik, vagy járó motorral is meg lehetett tekinteni és tesztvezetésen még ki is lehetett próbálni a régi autókat. Az egyik különleges darabja a kiállításnak a Gaz 13 Csajka volt, melyet néhány nappal a háború kitörése előtt menekítettek át Ukrajnából Mariupolból. Az 1959 és 1981 között gyártott szovjet luxuslimuzinokat az akkori pártállami felső vezetők használták. A Hatvanban bemutatott darabot 1962-ben készítették, s ez ukrán üzletember korábban kissé átalakíttatta, így van benne automata klíma és dvd lejátszó és tv is. 

Tompa Gábor kiemelte, a rendezvény egyben klubtalálkozó is, ahol a különböző főleg volt szocialista márkák kedvelői jöttek össze. Hozzátette, megvan a maga bája egy Wartburgnak, Škodának vagy Daciának is, de az Zsiguli azért különleges, mert annak idején a magyar háztartások vágyálma volt egy ezerötszázas vagy ezerhatszázas Zsiguli. A most ötven éves ezerötszázas Zsiguli kiváló elegye volt annak, amit az olasz mérnökök nyomán a szovjet szakemberek tettek hozzá, így díszítettségében, szépségében menetdinamikájában az ezerötszázas az egyik legkiválóbb kocsi. 

A kiállított autók közt bemutatták a Zsiguli mintájának számító Fiat 124-est is. Hatvanban egy 1966-ban gyártott Fiat 124 Berlinát lehetett megcsodálni, mely ugyanebben az évben az év autója volt. Ennek a licenceit vették meg a szovjetek, viszont át is alakították, változtattak a motorvezérlésen, a futóműveken, és a fékrendszeren ahhoz, hogy a durva orosz utaknak meg tudjon felelni az autó. Négy centivel megemelték a hasmagasságot, hátra visszatették a korszerűtlenebbnek számító dobfékeket, azonban így sokkal jobban bírta a strapát – emelte ki Tompa Gábor. 

A három napos rendezvényen a tesztvezetéseken kívül, kitelepült a Budapest Retró Élményközpont, a Totalcar Tulaj a pályán műsora többször is bejelentkezett a fesztiválról. Színpadi programok is voltak, színpadra lépett Dj Dominique és Zoltán Erika, Trabarna, a Spencer Hill Magic Band és az Első Emelet is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában