Fejlődés

2022.06.21. 11:25

Az északkeleti régióban szimbiózisban dolgozzanak a sportegyesületek

Múlt hónapban Heves Megye Közgyűlése Telekessy István területfejlesztési díjat adományozott dr. Bényi Szabolcs Tamásnak, a Heves Megyei Közgyűlés korábbi alelnökének, aki rengeteget dolgozott a megyénket is érintő nagyszabású Észak-Magyarországi Sportfejlesztési Programnak. Célokról, eredményekről kérdeztük.

Szabadi Martina Laura

Bényi Szabolcs (balról) dr. Juhász Attila Simontól vette át a díjat

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– A megyei önkormányzat elismerte, hogy rengeteget tett a megye sportéletéért, de a közelmúltban megalakult a Budapesti Olimpiai Bizottság, amelynek elnöke is lett. Mi a feladata a bizottságnak? 
– A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége felkért, majd március 9-én hagyta jóvá a kinevezésemet. Azt kezdettől tudtuk, hogy ennek a bizottságnak mi lenne a feladata, de először is megpróbáltuk megérteni, hogy ez egyáltalán vihető-e tovább. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnökének, Juan Antonio Samaranch egyik nyilatkozata szerint Magyarországnak meg kellene céloznia a nyári ötkarikás játékok megrendezését. Ez teljes mértékben alátámasztja a budapesti olimpia létjogosultságát, a magyar főváros alkalmas lenne helyszínnek. Ugyanakkor nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy ez széles körű társadalmi támogatottság mellett valósítható meg csupán. A bizottságunknak ez a fő feladata, ennek előkészítése. Ezt magamban úgy fogalmaztam meg, hogy az olimpiarendezés ne egy álom maradjon, hanem széles társadalmi támogatottságot élvező, reális cél legyen 2036-ra. Természetesen, ha a sportkormányzat, ha a főváros és a társadalmi tömegek úgy döntenek, hogy van ennek realitása, akkor a konszenzus megteremtése után vizsgálhatják meg a kandidálást. 

– Hogy látja, a magyar emberek mennyire látják ezt valós célnak? 
– Nemrégiben zajlott a Giro d’Italia kerékpáros körverseny, amely nagy élmény volt számomra. Egyrészt Olaszországban, trieszti munkám során láttam, hogy milyen üzeneteket tud elvinni a közösségek felé, hogyan realizálódik a siker egy sportág tekintetében. Meg kell értetni a társadalmi csoportokkal azt, hogy Budapest ezzel a rendezéssel – amit nagyon színvonalasan sikerült egy komoly nemzetközi szervezet számára megoldani – nyolcszázmillió nézőt tud odavonzani a képernyők elé, a hagyományos televízió és egyéb médiaplatformok által. Ezekhez a célokhoz megfelelően képzett, felhatalmazott tagok állnak rendelkezésre a bizottságban, elismert cégtulajdonosok, cégvezetők, szakemberek. 

– Tehát úgy látja, a szakértelem rendelkezésre áll. Az Egerben megvalósuló a sportfejlesztéseknek mi a célja? 
– Az a cél, hogy a régióban feltűnő tehetségek lehetőleg helyben bizonyíthassák rátermettségüket és váljanak képzett sportolókká, ne hagyják el fiatalon a régiót. Ezt többek közt azzal kívánjuk elérni, hogy folyamatosan fejlesztjük a különböző sportágakhoz kapcsolódó infrastrukturális hátteret. A várost érintő sportfejlesztés része az Észak-Magyarországi és Felvidéki Sportfejlesztési Programnak. A fejlesztés a város sporttörténetének egyik legnagyobb beruházása, amelynek révén az egriek és a környékbeliek remek sportolási és szórakozási lehetőséghez jutnak. 

– Ön szerint mennyire érheti el a célját a fejlesztés Egerben, a megyénkben vagy a régióban? 
– Nyilván, a szükséges hitet egy sportolóban a sportfejlesztési program nem tudja biztosítani. Ez az edzők, sportvezetők feladata, ám ezek a szakemberek a fejlesztéseknek köszönhetően olyan körülmények között dolgozhatnak majd, amely segíteni fogja őket abban, hogy jobban és hatékonyabban tudják motiválni tanítványaikat, sportolóikat. Ehhez a háttér hosszú távon biztosítva lesz. 

– Mennyiben látja lehetségesnek, hogy például vidéken egy kiemelkedően tehetséges, de szerény körülmények között nevelkedő labdarúgó elhiggye, hogy elérheti a célját? 
–Maximálisan! Nyilván egy labdarúgó speciális helyzetben van Egerben, mivel a felnőttcsapat jelenleg a harmadosztályban szerepel. Ennek ellenére a régióban található NB I-es és NB II-es labdarúgócsapat is. A sportfejlesztés egyik markáns célja, hogy ezek a klubok a régión belül, egyfajta szimbiózisban dolgozzanak. Tehát egy tehetséges egri fiatalnak se kelljen elhagynia a régiót, ha a legmagasabb szinten szeretne szerepelni. Ehhez azonban az érintett klubok sportvezetőinek folyamatos kommunikációjára és együttműködésére is szükség van. 

Névjegy:

Dr. Bényi Szabolcs Tamás jogász, cégvezető, a Magyar Olimpiai Bizottság Budapesti Olimpia Bizottságának elnöke, az Eger Sikeréért Egyesület tagja. 2016 tavaszától a megyei közgyűlés kormányzati kapcsolatokért felelős alelnöke volt, aki sportdiplomáciai jártasságával sokat tett Heves megye sportéletéért is. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az egri Szentmarjay Tibor Városi Stadion rekonstrukciójának és az Északi Sporttelep területén az edzőközpont kialakításának megvalósításához szükséges egyeztetések lefolytatásával, a felek közötti kapcsolattartással és az állami támogatás felhasználásának felügyeletével foglalkozott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában