Program

2022.06.07. 13:55

Csomagküldő szolgálattal küldik az életmentő gondosórákat Heves megyében

Megyénkben nagyon sok idős ember, illetve a hozzátartozóik regisztráltak a Gondosóra programra. Olvasóink kíváncsiak, mikor érkeznek meg az eszközök. Megkérdeztük.

Barta Katalin

Hevesben nagyon sok idős ember él magányosan. Nekik életmentő lehet a készülék

Forrás: MTI

– A Heves Megyei Hírlapban olvastunk először a Gondosóra programról, megörültünk a lehetőségnek – hívta szerkesztőségünket Molnárné Hajnal Emese olvasónk, aki arról érdeklődött, jelenleg hol tart a program. – Idős édesanyánk egyedül él egy kis faluban, s bár gyakran látogatjuk, nagy megnyugvás lenne olyan eszköz, ami a nap 24 órájában azonnali segítséget jelentene, ha baleset érné. 

Hozzátette, a mamához jár szociális gondozó, aki lelkiismeretesen gondoskodik róla, ám mindig ő sem lehet mellette. Mivel az idős asszony elmúlt nyolcvanéves, a mobiltelefonnal már nem akar megbarátkozni. Ennek az egyszerűen kezelhető készüléknek azonban ő is örülne. 

Új szintre lépett a házi segítségnyújtás Heves megyében címmel számoltunk be lapunkban márciusban arról, hogy a digitális idősgondozás mérföldkövének nevezte a kormány Gondosóra projektjét Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. A program célja az idősek otthoni, önálló életvitelének meghosszabbítása. Cikkünk megjelenése után sokan regisztráltak a megadott felületre. 

– Csak Kerecsenden 137-en kértek segítséget a könyvtárban a nyilvántartásba vételhez – tudatta Forgácsné Román Rita, az intézmény vezetője. Akinek gondot okozott az internetes ügyintézés, annak személyesen segített a kérelem benyújtásában. Többen is kérték a Hírlaptól, járjunk utána annak, hogy a sikeres regisztráció után mi a teendő, mikorra várhatók az eszközök. 

A program lebonyolításáért felelős egyik koordinátor telefonos érdeklődésünkre annyit közölt, hogy jelenleg az adatokat dolgozzák fel. A megrendelt eszközöket csomagküldő szolgálatok segítségével juttatják el a településekre. Hogy ez mikor várható? A projekt sajtóosztályára is elküldtük a kérdéseinket. Arra voltunk kíváncsiak, hogy megyénkből – amelynek lakói itthon a legidősebbek közé tartoznak – hányan kértek ilyen segítséget, és mikor juthatnak hozzá az gondosórákhoz. Amint választ kapunk, közzétesszük. 

Közvetlen, gyors segítség lehet - A négyéves időszakra tervezett Gondosóra program idén az esztendő elején indult. A lényege nem más, mint hogy minden 65 éven felüli magyar állampolgár ingyen kaphat jelzőeszközt, amelyhez huszonnégy órás diszpécserszolgálat kapcsolódik. Ezzel az idősbarát megoldással a kormány fő célja, hogy a szépkorú emberek lehetőleg a családjukkal, a hozzátartozóik közelében élhessenek. Ez a digitális fejlesztés csaknem másfél millió idős állampolgár életébe hozhat biztonságot. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtásért korábban személyi térítési díjat kellett fizetni. Az új jelzőeszköz alanyi jogon jár. Feladata, hogy a saját otthonukban élő idősek baj esetén egy egyszerű eszköz révén kapcsolatba léphessenek az általuk előre megjelölt személlyel, aki közvetlen és gyors segítséget nyújthat. A szolgáltatás az ígéretek szerint ingyenes, s az ország minden településén hozzáférhető lesz. Az igényléséhez csupán regisztrálni kell a gondosora.hu weboldalon. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában