Pet-kupa

2022.06.24. 19:50

Közel hét tonna hulladéktól szabadították meg a Tisza-tavat

Rekordszámú résztvevővel, illetve mennyiségű összegyűjtött hulladékkal zárt a III. Tisza-tavi PET Kupa – közölte lapunkkal a szervező, Természetfilm.hu Egyesület.

M. H.

A nyertes TiszaiJak csapata

Forrás: Czeglédi Zsolt/MTI

Az elmúlt napokban zajlott környezetvédelmi programon ezúttal a tó Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát közötti szakaszán több mint ezerötszáz zsák szemetet gyűjtöttek össze a petkalózok. A versenyt ezúttal a TiszaiJAK névre keresztelt családi csapat nyerte, a Tisza-Hőse díjat a DHL Clean Up Hungary vehette át. 

A főként Ukrajnából, valamint Romániából érkező hulladékot az árterekben igen gyorsan benövi a természet, a sűrű vízparti erdőben nincs könnyű dolga a petkalózoknak. A kalandvágy, a tenni akarás és a környezetvédő lelkület mégis rekordszámú csapatot állított a Tisza-tavi rajtvonalhoz, hogy különleges élővilágú vízi és szárazföldi területeket tisztítsanak meg a hulladéktól. Idén négy baráti, kilenc vállalati és egy nemzetközi résztvevőkből álló csapat küzdött meg egymással, a szúnyogokkal, a hangyákkal és persze a PET-palackokkal, hiszen az összegyűjtött hulladék fele a vízen pille könnyedséggel úszó műanyag palack. – A 14 pethajós csapat mindegyike szinte erőn felül gyűjtötte a hulladékot, hogy a három nap alatt új rekordot döntsünk. 1549 zsák, becsléseink szerint közel hét tonna hulladék lett a végeredmény – számolt be Tamás Zsolt versenyigazgató, a Természetfilm.hu Egyesület alelnöke. 

Hozzátette, a szelektálási munkában a csapatok idén is jelentős részt vállaltak, a hulladék nagyobb részét már a parton vagy saját pethajójuk fedélzetén átválogatták. A versenyt kimagasló eredménnyel – több mint kétszáz zsák hulladék összegyűjtésével – a TiszaiJAK családi csapat nyerte. 

A második helyen egy tapasztalt kapitány vezetésével, ám teljesen új legénységgel, az ERSTE Green végzett. A dobogó harmadik helyén tavalyi eredményét ismételte meg a Decathlon csapata. A DHL Clean Up Hungary a legkisebb, mégis legszorgalmasabb legénységgel vihette el a Tisza-tó hősének járó elismerést, hiszen ők gyűjtötték a legtöbb hulladékot fejenként a csapatukkal.

Címkék#PET kupa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában