Összetartozás napja

2022.06.04. 19:00

Megyeszerte megemlékeztek Trianonról (fotók)

A nemzeti összetartozás napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap.

Munkatársainktól

Diákok adtak ünnepi műsort a megemlékezéseken

Egerben az Országzászlónál tartottak megemlékezést. Beszédet mondott Minczér Gábor, alpolgármester, az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium diákjai műsort adtak, a pártok, társadalmi és civil szervezetek koszorúztak. 

 

Gyöngyösön szombat délután tarották a nemzeti összetartozás napi megemlékezést. Ünnepi beszédében Kárpáti István alpolgármester, arról beszélt, hogy fontos megértenünk, hogy érezhették magukat a magyarok a 102 évvel ezelőtti június 4-én. 
– Azon a napon arra ébredtek, hogy olyan ősi városok, mint Kassa, Pozsony, Nagyvárad már nem Magyarország részei, a Magas-Tátra, a Székelykő nem magyar területek, ez olyan mintha mi arra ébrednénk, hogy Győr, Pécs, Szeged, a Mátra vagy a Balaton többé nem Magyarország részei. Az elmúlt időben a határon túli magyar kisebbségek helyzete sokat javult, de ha még mindig meg kell védeni egy temetőt, ha még mindig arról van szó hol és mikor tűzhető ki egy magyar zászló Székelyföldön, akkor látunk kell, hogy sok a teendők, hogy a magyarok a Kárpát-medence bármely országában otthon érezhessék  magukat, ez nem öncélú magyar érdek, ez minden környező nép érdeke – hangsúlyozta Kárpáti István.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Középiskola diákjainak ünnepi műsorát koszorúzás követte, melyen részt vettek a pártok, társadalmi és civil szervezetek és az önkormányzat.

Hatvanban a délelőtt folyamán tarották a megemlékezést, melyről Horváth Richárd polgármester Facabook-oldalán számolt be. 

– Trianon árnyéka el nem múlóan lebeg hazánk felett. Tegyünk meg hát közösen mindent, hogy a háború borzalmai, a gyűlölet és félelem diktatúrája ne szökhessen szárba hazánkban soha többet! Mert tanulnunk kell a múlt hibáiból! Nem szabad hagynunk, hogy újraéljük azt – fogalmazott. 

Megemlékezésen a Hatvani Szent István Sportiskolai Általános Iskola diákjai adtak műsort. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában