Kánikula

2022.06.29. 17:20

Napvitorlákkal, vízosztással harcolnak Heves megye városaiban a hőség ellen – Galéria

Szerda délután a megyeszékhelyen már vízosztásba kezdtek. Városainkban előkerültek a napvitorlák, s párakapuk is.

Sz. M. L., K. B. L.

Vizet osztanak a Dobó-téren

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Szerda délután fél négytől vízosztásba kezdett a városháza előtt az egri önkormányzat. Minczér Gábor alpolgármester tájékoztatása szerint kétszáznyolcvan palack vízzel készültek, de a következő napokra már berendelték az utánpótlást. 

– Tavaly pár nap alatt ezerötszáz palack fogyott, így most is ezt a mennyiséget céloztuk meg. Természetesen a nagy meleg ellen kihelyezett párakapukon túl már ötven napvitorla telepítése is megkezdődött, ezek a várba, az Érsekkertbe és a Dobó térre kerülnek – ismertette. A megrongált Dobó téri párakapuról elmondta, azért kifejezetten nagy probléma az erről ellopott fúvókák, mert ezek az alkatrészek nincsenek készleten a városgondozásnál, rendelni kell őket, így a vandalizmus azt okozhatja, hogy napokig nem működik az adott kapu. Arra is kitért, hogy mivel a városban kemény a víz, gyakrabban eltömődnek a fúvókák. Kérte, ha a városban járva valaki azt látja, hogy nem megfelelően működik egy kapu, akkor értesítse az önkormányzatot, vagy a városgondozást.

Jagodics Milán, a hatvani önkormányzat kabinetfőnöke a heol.hu kérdésére elmondta, hogy az önkormányzat most is alakított ki ivópontot, így a belvárosi posta mellett ingyen osztanak ásványvizet. A nyári hőségben a Kossuth téren a belvárosi plébánia mellett most is fújja a hűsítő vízpermetet a párakapu. Emellett Újhatvanban, a templom mellett is működik egy hasonló  kapu. A kabinetvezető utalt arra, hogy ebben a melegben ne alkoholt, energiaitalt vagy kávét igyunk, mert ilyenkor a szervezetünk küzd a nagy meleg ellen, ezek pedig nem használnak. A folyadék lehet ásványvíz, gyümölcslé, citromos limonádé, leves vagy lédús gyümölcs.

A napokban a Mátrában mérték a legalacsonyabb hőmérsékleteket megyénkben, Parádon szerda délután mindössze huszonhét fokot mutatott a hőmérő higanyszála az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzése szerint. Gyöngyösön a belváros négy pontján, valamint a mátrafüredi településrész egy helyszínén már a nagy hőség előtt is működtek a tűzcsapra helyezhető ivócsapok. Ezek megtalálhatók Mátrafüreden az Akadémia úton, illetve Gyöngyösön a kisvasútnál, a Szövetkezet utcában, a Kócsag utcában a kollégiummal szemben és a Hanisz tér északi végében – tudtuk meg Pifkó Tamás, önkormányzati önkormányzati kommunikációs vezetőtől.

Hozzátette, az ivócsapok mellett továbbra is üzemelnek a folyamatosan fejlesztett ivó- és díszkutak a város húsz pontján, például a Könyves Kálmán téren, a Hanisz téren és a Fenyő áruház előtt, a Kakasos fiú szobránál, Kossuth utcában a földhivatal előtt, a Barátok terén, valamint a nagyobb játszótereken.

A nyári nagy melegben Gyöngyösön hosszabb üzemidővel működnek a szökőkutak, a Fő téren párakaput állítottak fel, a Dr. Csépe György Uszoda- és Termálstrand pedig hosszabb nyitvatartással, este nyolc óráig várja a hűsölni vágyókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában