Élményközpont

2022.06.17. 11:25

Ötéves a Tár-Ház Szihalmon, új lendületet vettek

Aktívan indult a Magyar-Tár-Ház életében az idei év. Ezt mondta a Hírlapnak Márkus János, az intézmény vezetője. A programok sorát a Téli Szabadkéz Művésztelep nyitotta, de több előadást is tartottak.

Sike Sándor

Az EU közös agrárpolitikáját – a napokban megyénk kormánymegbízottjává kinevezett – Ignácz Balázs mutatta be

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Idén már másodszor adott otthont a létesítmény a Téli Szabadkéz Művésztelepnek január 10. és 23. között – tudtuk meg Márkus János igazgatótól. Ferenczy Zsolt, Gáspár Annamária, Gulyás Andrea Katalin, Kovács Dénes, Kótai Tamás, Körei Sándor, Orosz Csaba, Poroszlai Eszter, Szelley Lellé és Szurcsik József művészek voltak a résztvevői. 

– A Magyar-Tár-Ház Interaktív Élményközpont 2017. január 21-én nyitotta meg a kapuit, így idén januárban ünnepelte ötéves fennállását. Ennek tiszteletére egész éves programsorozatot szervezünk, az első rendezvény a Születésnapi Kultúrvarázs I. volt január 23-án – közölte az igazgató. Arról is szólt, hogy az év eleji ünnepségen Bóta József Sándor polgármester köszöntötte az intézmény dolgozóit, majd Farkas Ildikó gazdasági igazgató adott át dísztárgyakat az együttműködő partnereknek. A létesítményt működtető alapítvány által létrehozott Magyar-Tár-Házért díjat Szurcsik József képzőművész festményeivel elsőként Bozsik Csaba és Bozsikné Magyar Elvira vehette át. Utána a vendégek Badár Sándor stand-up humoreszkjein vidulhattak, újabb kortárs kiállítás nyílt az egri kötődésű fiatal művészek alkotásaiból FAKÖR 2 címmel. 

– A baráti, együttműködői és támogatókör akkora létszámú lett, hogy a meghívott vendégeket két alkalommal tudtuk csak fogadni, így a Születésnapi Kultúrvarázs II. rendezvényt március 4-én rendeztük – tette hozzá az igazgató. – A köszöntők után ezúttal a Szihalmi Fúvósok adtak kiváló koncertet, majd a Szabadkéz Galériában nyílt kortárs képzőművészeti tárlat Mizsák Gergő festményeiből. 

Jelentős esemény volt az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat. Alkalmanként hatvanan vettek részt az előadásokon. A témaválasztás elsődleges szempontja az volt, hogy az Európai Unió mindennapjait meghatározó témákról szóljon, és a közönség aktív szereplő lehessen a szakmai workshopokon.

A jó hangulatú és több kérdéskörben élénk beszélgetést kiváltó konferencián a jelenlévők átfogó képet kaphattak a nemzetközi migráció globális, európai és magyarországi trendjeiről. Rövid áttekintést pedig arról, milyen nehézségekbe ütközik annak meghatározása, hogy hányan is élnek a mezőgazdaságból Magyarországon. 

– A jó gyakorlatok átadása jegyében az előadók bemutatták a helyi gazdakör tevékenységét és szolgáltatásait, a legnagyobb érdeklődésre azonban az Európai Unió közös agrárpolitikáját (KAP) érintő előadások tartottak számot. Ezekből a jelen lévő gazdák megismerhették a tervezés folyamatát, illetve képet kaphattak a számukra a jövőben elérhető pályázati lehetőségekről – emelte ki az intézményvezető. 

Az igazgató említésre méltónak tartotta a zenés irodalmi estet, amit március 26-án a hevesi Blaha Színkör előadásában láthattak a nézők. A Szécsi Pál-pódiumestet Két összeillő ember címmel Erdészné Turcsányi Katalin rendezte. 

– A fantasztikus előadás zongoristája Koncsos Gergely volt, míg Szécsi Pál hangját Szívós Győző vendégművész adta – tette hozzá Márkus János. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában