Gyakornok

2022.06.29. 13:24

Több mint ezer pályakezdő tapasztalatszerzését segítették

Lezárult egy hatéves projekt, mely a fiatalok munkába állását hivatott segíteni. A program sikerességéről szerdán számoltak be az egri Hotel Koronában.

Molnár Helga

Fábri Eufrozina, a Heves Megyei Szakképzési Centrum Kancellára

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Amikor a frissen végzettek kikerülnek az iskolapadból, s elkezdik böngészni az álláshirdetéseket, azzal szembesülnek, hogy a munkaadók elsősorban gyakorlattal rendelkező munkaerőt keresnek. A Gyakornoki program ehhez nyújtott segítséget a fiataloknak úgy, hogy számos módon kompenzálta a pályakezdőket alkalmazó vállalkozások erőfeszítéseit – hangsúlyozta Tóth Zsolt, a Heves Megyei Szakképzési Centrum főigazgatója a projektzáró eseményen. Az Észak-Magyarországi régióban közel 1400 fiatal, és mintegy 500 vállalkozás kapcsolódott a kezdeményezéshez. Tóth Zsolt szavai szerint: 2016-ban azért is indult el a program, hogy segítse a pályakezdő, szakképzett fiatalok munkatapasztalat szerzését.

A Gyakornoki program konzorciumi együttműködésben valósult meg a hat régió területén. Minden régióban egy szakképzési centrum régióközpontként működik. Az Észak-magyarországon a Heves Megyei Szakképzési Centrum (HSZC) a konzorcium tagja, a többi centrum (Miskolci SZC, Ózdi SZC, Szerencsi SZC, Nógrád Megyei SZC) együttműködő partnerként vett részt a megvalósításban.

Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is kiemelte a program sikerességét. Elmondta, a vállalkozások azt szeretnék, ha a jövőben mindez folytatódna. Mindezek után az új szakképzési rendszer tapasztalatairól szólt. Vázolta, hogy a tanulói szerződést, munkaszerződés váltotta, illetve szólt arról, hogy a tanulói munkabérek – ez 100 ezer forint – okozhat némi bérfeszültséget.

– Az Ifjúsági Garancia Rendszert a célcsoportok tájékoztatásával a Gyakornoki program pályakezdők támogatására, majd az Új gyakornoki program elnevezésű támogatási formák sikerességének érdekében hozták létre. Ezekre kis- és középvállalkozások nyújthattak be pályázatot. A régióban összesen 665 vállalkozás jelentkezett, 489 nyert támogatást. A projektben 1375 fiatal szerzett munkatapasztalatot, a vállalkozásoknak kifizetett támogatási összeg pedig közel négymilliárd forint volt –  mondta el Bihall Tamás a projekzárón.

Kiemelte, a megyék demográfiai és gazdasági különbségei jól tükröződnek a pályázatok sikerességében. A régió három megyéjéből területileg és lakosságszámát tekintve a legnagyobb, gazdaságilag a legerősebb Borsod-Abaúj-Zemplén megye. Innen adták be a legtöbb pályázatot, a Borsod megyei vállalkozások nyerték a régió pályázatainak 55 százalékát, Heves megyében 35 százalék nyerte el a támogatást, Nógrádban pedig 10 százalék.

Fábri Eufrozina, a HSZC kancellárja elmondta, az eredmények eléréséhez a szakképzési centrumok folyamatos tájékoztató munkát végeztek a célcsoportok körében a projekt nyújtotta lehetőségekről, előnyökről. Prezentációval kísért tájékoztató előadásoktól a különböző médiumok nyújtotta megjelenési lehetőségeken át a népszerűsítő rendezvények szervezéséig számos eszközt igénybe vettek. A projekt eleget tett a kitűzött céljának, hiszen a célindikátorokat túlszárnyalva zárja a programot.
– Az elégedettségi kérdőívek feldolgozása azt mutatja, hogy a Gyakornoki program mind a vállalkozások, mind a fiatalok megítélése szerint nagyon sikeres projekt volt. A célkitűzéseit – a programban részt vevő fiatalok munkatapasztalatának, szakmai fejlődésének elősegítése, az akkor frissen alakult centrumok ismertségének fokozása, kapcsolatépítés a célcsoportok és a centrumok között – elismerten jó eredménnyel valósította meg. A program sikerességét jól mutatja, hogy még mindig érdeklődnek a vállalkozók hasonló lehetőségről – zárta gondolatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában