Nyaralás

2022.06.14. 06:50

Többhetes üdülésre kevesen készülnek az idei szezonban

Annak ellenére, hogy legalább ötödével drágultak a szolgáltatások költségei a tavalyihoz képest, idén nyáron több magyar család tervez legalább ötnapos nyaralást, mint az előző években.

Barta Katalin

Bár sokba kerül, idén nyáron többen vágynak a tengerparti vakációra

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A vakáció közeledtével egyre több család kalkulál, hogy miből, mennyiért tud idén nyaralást szervezni. Kovácsné Lázár Mária gyöngyösi olvasónk azt mondja, idén mindenképpen szeretnének eltölteni egy hetet a Balaton mellett, mivel az előző években nem volt erre lehetőségük. Két iskolás gyermeket nevelnek, a szabadságokat is összehangolták már a férjével. 

– Július végére tervezzük a közös pihenést. A szállást már előre lefoglaltuk, egy apartmanért öt éjszakára 200 ezer forintot fizetünk. Ehhez jön a benzinköltség és természetesen az egyéb kiadások, a költőpénz. Látva a folyamatosan emelkedő árakat, úgy kalkulálunk, hogy nagyjából három–négy százezer forintba kerül majd az egy hét, bár érhetnek még meglepetések. Úgy tervezem, hogy többnyire én fogok főzni, mivel a mindennapos éttermet nem engedhetjük meg magunknak – meséli. 

Az egri Horváth Anna barátaival Görögországba készül a nyár végén egy szűk hétre. Négy éjszakára foglaltak szállást egy apartmanban, s a repülőjegyeket is előre megvették. – Most tartunk fejenként százezer forintnál. Úgy tervezzük, a költőpénzzel csínján bánunk majd. Mivel mindannyian keményen dolgozunk, s az előző két évben sehol nem nyaraltunk, úgy gondoltuk, megérdemeljük, hogy tengerparton töltsünk egy pár napot – mondja.

Hozzáteszi, úgy lehet valamicskét spórolni a kiadásokon, ha jó előre lefoglalnak mindent. A legfrissebb kalkulációk szerint a tavalyihoz képest legalább ötödével drágultak a legkedveltebb külföldi üdülőhelyek a magyar turisták számára. A Bankmonitor számításai szerint egy háromtagú család átlagosan 150 ezer forinttal többet hagyhat Horvátországban ugyanazért a szolgáltatásért, mint tavaly nyáron. 

A K&H Bank reprezentatív kutatása szerint a 30 és 59 év közötti magyarok 26 százaléka fontolgat külföldi utazást idén, másfélszer annyian, mint tavaly. Az emelkedés a magasabb árak ellenére is érthető, hiszen a Covid két évében sok család sehova nem mozdult a járványügyi korlátozások és a félelem miatt. Töltődésre, pihenésre azonban mindenkinek szüksége van. 

Az idei nyaralás szempontjából a járvány már kevésbé akadály, sokkal inkább a pénztárcán múlik – derül ki a K&H első negyedévében készült felméréséből. A 30–59 évesek 42 százaléka úgy számol, hogy belefér egy több mint öt napos pihenés belföldön. Ugyanakkor a többség nem számol hosszabb nyaralással – derül ki a fel­mérésből. 

Míg az utóbbi két évben a koronavírus-járvány szabott gátat a pihenésnek, idén a pandémia visszahúzódása miatt élénkülés várható. A válaszadók 58 százaléka nincs olyan anyagi helyzetben, hogy beleférjen a költségvetésébe egy vakációzás. Arányuk nem változott jelentősen, tavaly ugyanis a megkérdezettek több mint felének nem volt elég pénze az utazásra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában