Turizmus

2022.06.23. 17:25

Visszatértek a turisták a járvány után Heves megyébe

Az elmúlt években a vidéki turizmus egyik fellegvárává vált Eger és a Mátra is. A turisztikai szakemberek összefoglalták, mennyire volt sikeres az elmúlt esztendő.

Molnár Helga

A Mátra vidéke is népszerű kiránduló- és pihenőhelynek számít, sok turista választja a megyét

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Megközelíti a járvány előtti szintet a gyöngyösi vendégéjszakák száma – derült ki a Gyöngyös–Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület beszámolójából, amely szerint az átlagos itt-tartózkodási idő is jelentősen emel­kedett. 

Az elmúlt napokban tartották a Gyöngyösi Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület közgyűlését, amelyen elfogadták az elmúlt évi beszámolót. A civil szervezet elemzése szerint a vendégéjszakák száma emelkedett, hangzott el a közgyűlésen. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ rendszerében a magánszálláshelyeken eltöltött éjszakákkal együtt közel 190 ezer vendégéjszakát regisztráltak tavaly, csaknem annyit, mint a koronavírus-járványt megelőző 2019-es esztendőben. Bár a korábbi adatot a Központi Statisztikai Hivatal szolgáltatta, és csak a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák számát tartalmazza, a számok egyértelműen a turizmus bővülését mutatják. 

Az adatok szerint Gyöngyösre tavaly több mint 60 ezer vendég érkezett, akik a korábbinál hosszabb időt töltöttek a térségben, az átlagos itt-tartózkodási idő 2,1-ről 3,5 napra növekedett. Meglehet azonban, hogy az ukrajnai háborús menekültek száma és a munkásszállások adatai is befolyásolják ezt az értéket. A mátraaljai város közigazgatási területén egyébként május elsejétől alacsonyabb idegenforgalmi adót kell a magánszálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák után fizetni, ezeken a helyeken 400 forint az adó mértéke, szemben a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó 490 forinttal. 

Az egri adatokról Törőcsik Gábor, az Eger Városi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője adott tájékoztatást. Az előző esztendőben 167 ezer 119 szállóvendéget jegyeztek fel Egerben – 108 ezer 802 embert kereskedelmi, 58 ezer 317-et üzleti célú egyéb szálláshelyen –, az egynapos kirándulók száma ennél jelentősen magasabb, de arról nem készült felmérés. Összességében a megyeszékhelyen 432 ezer 19 vendégéjszakát regisztráltak, melynek csaknem 55 százalékát kereskedelmi, 45 százalékát pedig üzleti célú egyéb szálláshelyeken töltöttek el a turisták. 

– Az idegenforgalmi adóbevétel 139 millió 128 ezer 815 forint volt, ami a legmagasabb érték Magyarországon a megyei jogú városok között. A legnépszerűbbek továbbra is az egri vár, a termálfürdő, a Szépasszony-völgy, de sokan keresik a Csillagvizsgálót, a Beatles Múzeumot, a minaretet és az érseki palotát is – részletezte Törőcsik Gábor. – Tavaly a kereskedelmi szálláshelyeken az átlagos tartózkodási idő 2,2 éj volt, ami 2019 óta változatlan Egerben, az üzleti célú egyéb szálláshelyeken 2,5 éjszaka volt, ami növekedés, ugyanis 2020-ban 2,3 volt, 2019-ben pedig 2,4. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában