Aszály

2022.07.19. 20:00

Alig csordogál a víz a Fátyol-vízesésben Szilvásváradon

A szilvásváradi Fátyol-vízesésnél járva azt láthatjuk a napokban, hogy lépcsőkön alig csordogál a víz, lentebb pedig olyan területeken láthatunk szárazföldi részeket, ahol korábban a patak csobogott. Megkérdeztük a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságát, mik a tapasztalataik a jelenségről.

F. V. E.

A Fátyol-vízesésben alig csordogál a víz, s a patak helyén szárazföldi részek láthatók

Forrás: HMH

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) arról tájékoztatta portálunkat, hogy a mostani aszályos időjárás nemcsak a Bükköt, hanem az igazgatóságuk teljes működési területét érinti.

– A sekélyebb vízborítású síkvidéki állóvizeink zöme már nyár elejére kiszáradt, a dombvidéki kisvízfolyásaink közül pedig már csak a legnagyobb vízgyűjtő területekkel rendelkezők medrében csordogál némi víz. Sajnos egyre inkább szembesülnünk kell a klímaváltozás negatív hatásaival, melyek egészen új feladatokat rónak ránk – jegyezték meg.

 

Kérik a lakosságot, hogy felelősségteljesen locsoljanak. Fontos, hogy mindenki olyan módszereket alkalmazzon, amelyekkel nem veszélyezteti az élővilágot. Például a csapadékvíz összegyűjtése a tetőkről remek alternatívát jelenthet, hangsúlyozta a BNPI a heol.hu-nak adott válaszában.

Mint mondták, nem csak a Fátyol-vízesésnél figyelhető meg vízhiány.

 

A BNPI a honlapján közölte, őrszolgálatuk sajnos többször is helyszínelt olyan patakoknál a közelmúltban, ahol a szárazság mellett az illegális vízkivétel is nagyban hozzájárult a vízfolyások eltűnéséhez. Felhívják a lakosság figyelmét, hogy a természetes vizekből való kerti és szántóföldi locsolás engedélyköteles tevékenység! Ezek a vízkivételek ráadásul nemcsak vízjogi engedélyezési problémákat vetnek fel, hanem védett állatfajokat is veszélyeztetnek! Nemrégiben például a pásztói Kövicses-patak is teljesen kiszáradt, melyben valószínűleg nagy szerepe volt az illegális vízkivételeknek. A mederben visszamaradó kisebb vízfoltok ökológiai csapdaként működtek a halak számára, ezekben gyűltek össze végső lehetőségként. Őrszolgálatukat is riasztották egy ilyen kis pocsolyához, melyben sajnos már nagy mennyiségű hal pusztult el, köztük több, védett fenékjáró küllőt is találtak. A még életben lévő halakat sikeresen kimentették, és áthelyezték egy másik vízfolyásba, olvasható a közleményükben.

Volt már, hogy kiszáradt a vízesés - A szilvásváradi vízeséshez ellátogató turisták ezekben a napokban nem tudnak látványos fotókat készíteni a zuhatagról. Mindössze alig csordogáló patakkal és száraz földterületekkel találkozhatnak ott, ahol korábban a víz volt az úr. Nem ez az év az első, hogy a Fátyol-vízesés hozama csekély mértéket ölt. Kiszáradás közeli állapotba került például 2019. tavaszán is, amikor mindössze néhány literre csökkent le benne a másodpercenként lecsurgó víz mennyisége a szárazság miatt. Akkor az elmúlt tíz esztendőben már kétszer is kiszáradt a Szalajka-völgy látványossága az aszály következtében. Egyes megfigyelések szerint minden árvizes év után hasonló jelenség következik be.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában