Fesztivál

2022.07.09. 11:24

Ezrek kóstolták meg a bükkszéki gulyásokat (frissítve) + fotók

Bükkszéken a faluházban pénteken Élményturizmus címmel inspiráló és izgalmas konferenciát szervezett a Bükkszéki Idegenforgalmi Egyesület. A szervezet elnökét, Varga Mártonnét, a tanácskozás céljáról kérdeztük. Szombaton gulyásfesztiválra várnak.

Barta Katalin

Szombaton gulyásfesztivált rendeznek a településen

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Frissítés:

17.20

Jelenleg is zajlik Bükkszéken a második alkalommal megrendezett gulyásfesztivál, amelyet idén is a Bükkszéki Idegenforgalmi Egyesület szervezett meg az önkormányzat támogatásával. Varga Mártonné egyesületi elnöktől megtudtuk, a nap folyamán rengetegen látogattak el a kemping területére, ahol jelenleg is zajlanak a programok, amelyek késő éjszakáig tartanak koncertekkel, bemutatókkal, utcabállal.

A mostani rendezvényre huszonöt csapat nevezett az ország minden pontjáról. A bográcsokban a reggeli kezdéstől hamisítatlan gulyások rotyogtak egészen délig, amikor a közönség is kóstolót kapott a finom falatokból.

Az esemény fővédnöke Csányi Sándor, Magyarország Gulyáskirálya ünnepi köszöntőjében méltatta a sikeres rendezvényt, amit ezúttal bánat is fűszerezett. A napokban távozott az élők sorából Suda Misi, az egyesület oszlopos tagja, akinek nagy álma volt a bükkszéki gulyásfesztivál létrehozása, s rengeteget dolgozott az ügyért.

Barátai, tisztelői köszönetet mondtak munkájáért és fejet hajtottak az emléke előtt. Neki is köszönhető, hogy a községben egyre sikeresebben  építhetnek az élményturizmusra.

Előzmények:

A szakember, Varga Mártonné portálunk érdeklődésére elmondta, az  előadások mindazoknak szóltak, akik a falusi turizmusban érdekeltek, legyen szó szállásadóról, étteremről, helyi termelőről önkormányzatról, vagy éppen turisztikai egyesületről. 

- Konferenciánk célja az volt, hogy résztvevőink tudását szélesítsük, segítsük a gyakorlati példákkal, ösztönözzük őket a hatékony, fenntartható és minőségi falusi turizmus szolgáltatására. Hiszünk abban, hogy a jövő turizmusa a minőségben és az igazi tudásban rejlik - fogalmazott.

A térségben a vidéki turizmus fontos szerepet játszik a vidéki közösségek fejlődésében, a települések népesség megtartó képességében, a helyi jellegzetes gasztronómiában, a kézműves tevékenységekben és a helyi termelők megbecsülésében.

Az elmúlt évek legnagyobb turisztikai hívó szava ’’az élmény” volt. Az élményturizmus lényege, hogy az utazó nem kimondottan turistaként akar viselkedni, hanem igyekszik rövid időre eggyé olvadni a helyiekkel.

A cél tehát nem pusztán a híres vagy fontos látványosságok egymás utáni meglátogatása, hanem feloldódás a helyi közegekben, a helyi életérzések időszakos átvétele.

Manapság a legdivatosabb szállodákban is megpróbálják átadni az utazóknak a lokális, autentikus életérzést.

Az élményturizmus lényegében azt jelenti, hogy legyen élményekkel teli a pihenés. Nyaralni, túrázni, utazni mindenki másként szokott. Van aki spontán indul el , valaki alaposan megtervezi a nyaralását, de egy biztos nem azért indulunk el, hogy unatkozzunk. Feltöltődésre vágyunk, amikor kiszabadulunk a munkából, magunk mögött hagyva a mindennapok nyomasztó gondjait.

A konferenciával arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a vidéki kistérségek emberei hogyan tudnak tenni azért, hogy élhető, gazdaságilag fejlődő közösségeket hozzanak létre.

A rendezvény szorosan kapcsolódik a szombati, immár második alkalommal megrendezendő  Gulyásfőző fesztiváljukhoz.  A gulyás az egyik legnépszerűbb magyar eredetű egytál étel, amit világszerte ismernek. A jóféle gulyás rántás nélkül készül, a minőségi fűszerpaprika a recept elengedhetetlen része.

A konferencián előadást tart az Élménylánc-turizmus és hungarikumok címmel Joó Lajos, a Parlamenti Hungarikum Munkacsoport vezető szakértője, a Kistelepülések turisztikai összefogásáról Csányi Sándor, Magyarország Gulyáskirálya beszélt, A védjegyek és a földrajzi árujelzők szerepe és hasznosítási lehetőségei a gasztro turizmusban címmel pedig Pallóné Dr. Kisérdi Imola, kormány-főtanácsos összegezte gondolatait. 

A hagyományos tudás hasznosításáról és védelméről Kókai Kunné dr. Szabó Ágnes, címzetes egyetemi docens, a Magyar Védjegy Tanácsa Elnökségi tagja, valamint Bobák József, SCHNITTA Díjas éttermi mester osztotta meg tapasztalatait. 

Szombaton délelőttől mindenkit szeretettel látnak a szervezők a kempingben megrendezett Bükkszéki Gulyásfesztiválra, ahol a finom ételek mellett számos egyéb programmal várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában