Kínálat

2022.07.21. 17:30

Drágábbak a Tisza-tavi ingatlanok, s több van belőlük, mint mint tavaly

A Tisza-tó környékén gyarapodott az eladó ingatlanok száma, s ezzel együtt nőtt az áruk is. Ingatlanszakértő segített eligazodni a témában.

Molnár Helga

Népszerű a sarudi szabadstrand

Forrás: Berán Dániel/ Heves Megyei Hírlap

– Alapvető változás, hogy idén nőtt a Tisza-tó környékén az eladó ingatlanok száma, több mint harmadával bővült a kínálat – tudatta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzáfűzte: – A nagyobb kínálat ráadásul 75 százalékkal magasabb árakkal is párosult. Tavaly július közepén még 175 ezer forint volt az eladó lakások, házak és nyaralók átlagos négyzetméterára a Tisza-parti településeken, idén júliusban viszont már négyzetméterenként 302 ezer forintot kérnek átlagosan az eladók. Az átlagos ingatlanértékek is harmadával nőttek, egy eladó ingatlan tavaly nyáron még átlagosan 20 millió forint ért a piacon, idén már 30 millió.
Megkérdeztük, hogy az itteni üdülőövezetben mennyivel olcsóbbak a négyzetméterárak, mint a Balatonnál.

 

– A Tisza-tavi drágulás lekörözi a Balaton-parti ingatlanok értéknövekedését. Viszont mivel a balatoni ingatlanárak már a budapestinél is drágábbak, ezért a Tisza-tó partján még mindig harmadáron lehet vásárolni a Balatonhoz képest – közölte a szakértő.

A legdrágább település Tiszafüred, Poroszló az ezüstérmes. A bronzérmes Sarud, ahol a 271 ezer forintos átlagár dupla akkora, mint egy évvel ezelőtt. Felmerült, hogy a Balaton még mindig népszerűbb a Tisza-tónál.

 

– A Balaton nagyobb népszerűsége két dolognak köszönhető, jóval nagyobb a tó területe, hiszen Közép-Európa legnagyobb taváról beszélünk, ezért sokkal több embert mozgat meg. Másik előnye, hogy Nyugat-Magyarország közepén helyezkedik el, így a külföldi vendégek körében is népszerű – tette hozzá.

Ezek a tapasztalatok a Tisza-tó fejlődésében is jelentős szerepet játszhatnak ingatlanpiaci szempontból. A Tisza-tó ugyanis pont ugyanannyi idő alatt érhető el el autópályán Budapestről, mint a Balaton, és a tó körüli infrastrukturális beruházások is felpörögtek. Az a tény, hogy a Balatonhoz képest harmadáron lehet nyaralóhoz jutni viszont óriási ütőkártya a Tisza-tavi települések kezében. Most ugyanis az ár-érték arány jelentősen felértékelődött az ingatlanpiacon, ezt tükrözi az elmúlt évi Tisza-tavi ingatlanár-robbanás is.

Az emelkedés 316 százalékos - Balogh László szerint megfigyelhető, hogy egyre többen kezdenek el érdeklődni a kisebb falvak iránt is. Tiszaderzs, Tiszaszőlős, Tiszanána, Újlőrincfalva négyeséből például ingatlanpiaci szempontból kiugróan jól teljesített az utóbbi. Itt ugyanis 2019 júniusa és 2022 júniusa között az ingatlanok négyzetméteráránál 316 százalékos emelkedést tapasztaltak. Tehát amíg két évvel ezelőtt Újlőrincfalván az eladók átlagosan 50 ezer forintot kértek egy négyzetméterért, addig idén átlagosan 212 ezer forintos négyzetméterárral kell számolni.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában