Bejelentés

2022.07.05. 11:53

Rendkívüli közgyűlést hívtak össze Eger TOP Pluszos 9 milliárd forintja miatt

Rendkívüli közgyűlésen kell megmentenünk az Egernek megítélt 8,9 milliárd forint fejlesztési pénzt – tette közzé Facebook-oldalán Mirkóczki Ádám polgármester.

Sz. M. L.

Zajlik a júniusi közgyűlés Egerben

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Zajlik a júniusi közgyűlés Egerben

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Frissítés: 

Az egri Fidesz-frakció sajtótájékoztatón reagált.

 

Az egri polgármester arról adott hírt, hogy szerda reggel fél nyolcra rendkívüli közgyűlést hív össze a Top Plusz források megmentése érdekében. A polgármester szerint amennyiben az egri közgyűlés nem helyezi haladéktalanul hatályon kívül a múlt csütörtöki döntést és nem fogadja el az eredeti javaslatot, Eger kicsúszik a határidőből és elesik a 8,9 milliárd forintos Top Pluszos forrástól.

Ahogy arról beszámoltunk, a múlt heti testületi ülésen is téma volt, hogy a korábbi Európai Uniós ciklusokhoz hasonlóan a jelenlegi 2021-2027-es ciklus esetében is a forrásokhoz jutás egyik feltétele, hogy a városok rendelkezzenek stratégiai dokumentációval, mely a fejlesztések átgondolt, összehangolt tervszerű megvalósítását biztosítják az EU által elfogadott szakpolitikai irányelvek mentén. Ezért a közgyűlésnek el kell fogadnia egy munkatervet a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiáról valamint a TOP Plusz Városfejlesztési Programtervről.

Milliárdról van szó - A június végi előterjesztés szerint a TOP Pluszból a Fenntartható városfejlesztésre 4,5 milliárd, fenntartható energiahatékonyságra 2,5 milliárd, fenntartható humán fejlesztésekre 1,2 milliárd juthat. Többek között ebből Eger, a barokk fürdőváros és gyógyhely - a fürdő környezetének komplex fejlesztésére 1,1 milliárd forintot, az Agria Adrenalin Park első ütemére 750 millió forintot, az Eger és térsége turisztikai adatbázis, weboldal és applikáció létrehozására  20 millió forintot szánnának. A korábbi egri Civil Ház fejlesztése 150 millió forintból valósulhat meg.

A június 30-i közgyűlésen végül a fenntartható Városfejlesztési Stratégiát elfogadták a képviselők, ám Oroján Sándor (Fidesz-KDNP) módosító javaslatait nem szavazták meg a TOP Plusz-projektekkel kapcsolatban, sőt az egész projekt-tervezetet sem, így azt még nem lehet benyújtani a miniszterelnökséghez. Ezzel kapcsolatban másnap a polgármester úgy nyilatkozott, hogy a szakirodák munkatársai szerint a TOP Plusz forrásokról született döntés végrehajthatatlan, jogilag aggályos. 

A közgyűlés után Oroján Sándor egyébként a Facebook-oldalán úgy fogalmazott, hogy „külön eredmény, hogy nem sikerült a képviselőket egymás ellen hangolni”. Ezzel a szerinte félreérthető szavazás megismétlésére utalt a kormánypárti politikus, aki kiemelte: a döntésekkel a fejlesztési források 25 százalékát módosították, a Fidesz-frakció javaslatát elfogadták, fejlesztik a meglévő ipari infrastruktúrát, segítik a vállalkozókat, felújítják a templomgalériát, fecskelakásokat alakíthatnak ki a fiataloknak a volt mezőgazdasági kollégium felújításával és az EVAT is felkészülhet a gázfüggőség csökkentésére.

Mirckóczi Ádám most friss, kedd délelőtti Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy „az Oroján vezette Fidesz-frakció és baloldali szövetségeseik ismét bebizonyították, hogy még városstratégiai ügyekben sem érdeklik őket sem a szakmai, sem a jogi, sem a gazdasági érvek és képesek minden ész érvvel szemben dönteni, bármilyen kockázatokkal, károkkal járjon is az.” 

− A múlt csütörtöki közgyűlésen is pontosan ezt tették, amikor bohózatba illő módon új szavazást kérve keresztülverték Oroján előző este benyújtott és senki által nem olvasott hatvan oldalas módosító indítványát a Fenntartható Városfejlesztési Stratégia és hozzá kapcsolódó Top Plusz forrás felosztásáról szóló napirend kapcsán. Hiába kérték a szakemberek, hogy ne veszélyeztessék az egy éven keresztül kidolgozott anyagot ad hoc beadványokkal a képviselők, őket ez most sem érdekelte. Sajnos mára bebizonyosodott, hogy miután a szakemberek megvizsgálták az olvasatlanul megszavazott anyagot, egy teljesen szakmaiatlan, gazdaságilag pontatlan és jogilag nem kivitelezhető módosítások születtek, így az anyag nem hogy a minisztériumig nem juthat el, de már a megyei önkormányzat illetékesei sem támogathatják – fogalmazott Mirkóczki Ádám.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában