Közút

2022.07.04. 11:30

Életeket mentett a művezető az M3-ason

Újabb kedélyeket borzoló esetet rögzített a napokban a Magyar Közút forgalomfigyelő kamerája az M3-as autópálya káli szakaszán, Nagyfüged és Kál között, Vásárosnamény irányába.

Fekete-Vadászi Erika

Életet mentett a káli művezető

Forrás: Magyar Közút

A Magyar Közút tájékoztatásából kiderül, egy személyautó defektet kapott, emiatt nekiment az elválasztó korlátnak, megpördült az autó, így az a forgalommal szemben állt meg az autópálya belső sávjában. Az autóban egy család utazott kislányukkal, az édesapa az esetet követően bármilyen óvintézkedés és segítség kérése nélkül maga kezdte meg a kerékcserét, gyakorlatilag közvetlen életveszélyben.
Krisztián Gábor, a Magyar Közút Káli Mérnökségének forgalomtechnikai művezetője az esetet észlelve azonnal a helyszínre sietett, s saját testi épségét kockáztatva először a családot mentette meg egy esetlegesen tragikus balesettől, és  még a defektes autót is sikerült kiszednie a forgalomból, ezzel további baleseteket megelőzve. 

– Semmi másra nem gondoltam, csakhogy mihamarabb kiérjek a helyszínre. Rákérdeztem, és a család válaszából az derült ki számomra, tudják, hogy veszélyes, amit csinálnak, de látszott rajtuk, nincsenek teljesen tudatában annak, hogy ez mennyire veszélyes – mondta el portálunknak Krisztián Gábor.

– Ilyen esetben minél előbb hívni kell a 112-t. A legfontosabb, hogy ne legyenek közvetlen életveszélyben – ilyenkor a tárgyi értékkel nem szabad foglalkozni – és a szalagkorláton kívül állva kell megvárni a mentést – húzta alá a művezető.

Erről az esetről, amiben részt vettem, most videó készült. Ugyanakkor azt tapasztalom – 25 éve vagyok ezen a pályán – hogy hasonló szituációkat nap mint nap átélnek a közutasok, nem csak gyorsfogralmi utakon, hanem lassú rendű úthálózatokon is, tette hozzá Krisztián Gábor.

A defektes autó mentésekor egy személyautó szinte az utolsó pillanatban állt meg a kocsi előtt, az utána érkező kisteherautó majdnem belecsapódott a két járműbe, végül mindössze 10 centivel a személyautó mögött tudott megállni. Így a közutas művezető elsőként inkább a figyelemfelhívás mellett döntött, villogott az autóval és saját láthatósági mellényét lekapva, a feje felett pörgetve próbált jelezni az érkező sofőröknek, közölte a Magyar Közút.

Korábban is voltak életveszélyes esetek az M3-ason, egyik alkalommal egy nő próbálta újraéleszteni a gyermekét, de nem állt meg senki segíteni.

A Közút munkatársai is kerültek életveszélyes helyzetbe kerültek nemrég, ennek tükrében még bátrabb cselekedet volt, hogy az egyik munkatársuk megállt segíteni.

A biztonságosabb közlekedés érdekében új buszsávot alakítanak ki az M3-ason.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában