Önkormányzat

2022.07.26. 15:00

Életjáradékot kapnak az idősek Gyöngyösön

Az önkormányzat képviselő-testülete rendeletbe foglalta az Lakásért életjáradék program részletes feltételeit, tájékoztatott a polgármesteri hivatal.

Sz. Sz. I.

A programban részt vehetnek a város közigazgatási területén lakással vagy lakóház, udvar ingatlantulajdonnal rendelkező, a 65. életévüket betöltött magánszemélyek. A rendeletben foglalt feltételeknek megfelelő felajánlókkal az önkormányzat szerződést köt. 

A városháza közleménye szerint az életjáradéki szerződés tárgya csak olyan lakástulajdon lehet, amely kizárólag a jogosult tulajdonában van. Előírás, hogy ­legalább 30 négyzetméter, illetve lakóház, udvar esetén legalább 50 négyzetméter alapterületű. Az ingatlannak minimum komfortosnak, megfelelő műszaki állapotúnak, per- és igénymentesnek kell lennie. Feltétel a tehermentesség, kivéve, ha az ingatlannal való rendelkezés joga számottevően nem akadályozott, például a telki szolgalom, vezetékjog esetén. Előírás, ha a felek az életjáradéki szerződésben megállapodnak, hogy az önkormányzat az ingatlant a fizetendő életjáradék terhére tehermentesíti. Szükséges, hogy közüzemidíj-, kommunálisadó-hátralék, a közösköltség-tartozás igazoltan ne álljon fenn. Kikötés az is, hogy a jogosulton kívül más személy ne lakjon ott, kivéve, ha az ingatlant legkésőbb a szerződéskötésig elhagyja. 

A városháza közölte, a járadék mértékét a jogosult életkora s a felajánlott ingatlan beköltözhető forgalmi értéke szabja meg. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában