Voksolás előtt

2022.07.22. 17:20

Erősítenék a párbeszédet a településen a szarvaskői időközi választás polgármesterjelöltjei

Hét jelölt közül választhatnak új polgármestert vasárnap.

Szabadi Martina

Szarvaskő látképe madártávlatból

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Időközi önkormányzati választást tartanak vasárnap a községben. Hortobágyi Szilveszter jegyző tájékoztatása szerint kizárólag független jelöltek indulnak polgármester- és képviselőjelöltként is. Polgármesterjelölt lett Boros András, Vitányi Tímea, Hibay Éva Györgyike, Benkó Dániel, Barta Győző, Király Károly és Kocsa Erika. 

Király Károly múlt hétvégén adott lehetőséget a helyieknek, hogy személyesen is megismerjék a terveit. Portálunknak arról számolt be, hogy körüljárta a települést a Magyar Közút egyik mérnökével a forgalom lassítása, a kereszteződések és főként a gyalogátkelőhelyek biztonságosabbá alakításának lehetőségeit megvizsgálva. Mint mondta, erre azért van szükség, mert nem is oly régen, majd' két éve történt itt egy igen súlyos baleset és az átmenő forgalom menetzaja is nagyon zavaró, ami csendesedne, ha az autósok betartanák a sebességkorlátozást. Céljai között szerepel okos zebrák, vagyis az átkeléskor megvilágított gyalogátkelőhelyek létesítése, de véleménye szerint tükrökkel és további jelző- és tájékoztatótáblákkal is lehetne még javítani a jelenlegi forgalmi állapoton, ami sajnos veszélyezteti a településen élőket és nyugalmukat.

Portálunkat arról is tájékoztatta, hogy a Heves Megyei Vízmű Zrt. egy korábbi igazgatósági tagja segítségével foglalkozott a sokszor feltörő kellemetlen csatornaszaggal, illetve ennek megszüntetésének lehetőségeit ki is dolgozták. Hangsúlyozta, hogy a közbiztonság fenntartása és javítása is céljai között szerepel, a Kobra Guard Security Kft. vezetőjével további kamerák felszereléséről már egyeztettek is és ígéretet kapott, hogy a cég díjmentesen bocsát a falu rendelkezésére járőrautókat, bonyolítja le évi két rendezvény védelmét és a helyszínének biztosítását.

A hét polgármester-jelölt között tapasztalt aspiráns is van: a település 2002-ben vált külön Egertől, ekkortól 2014-ig Barta Győző volt a falu polgármestere.

– Az elmúlt nyolc évben nem vettem részt az önkormányzat munkájában, de örülök, hogy számos beruházás megvalósult. A település anyagi helyzete jó, a folyamatban lévő beruházások folytatódhatnak, bár várhatóan a jövőben csökkenhet a támogatottság intenzitása. Megoldandó feladatokat azonban látok, ilyen a még rossz állapotú utak felújítása. Szintén feladat az elmúlt időszakban korbácsolódott feszültség megoldása, ezt a következő polgármesternek meg kell oldania. Szintén fontos, hogy szebbé varázsoljuk a falut, amire a társadalmi munka megoldás lehet. A lakosság véleményét maximálisan kikérve szeretném vezetni a települést, fontos az információ átadása, a tájékoztatás, a párbeszéd az önkormányzat és a lakosok között. Látom, hogy igény a közösségi élet felélesztése, ebbe is energiát kell fektetni. Az idegenforgalmat is erősíteni kell, de átgondolva azt, hogy mely turisztikai forma a legkedvezőbb és a legkevésbé zavaró a településnek. Azt hiszem, a néhány napos látogatásokat kell ösztönözni, hiszen negyedére csökkent a szálláshelyek száma a faluban az egykori háromszázhoz képest – mondta Barta Győző.

Boros András vasárnap tartott lakossági fórumot, de közösségi oldalon is kiemelt néhány szerinte javítandó dolgot, például a településrészek közötti kapcsolatok fejlesztését. Programja a Szerethető Szarvaskő három pillére, a közlekedésbiztonság, a rendezési terv felülvizsgálat és a közösségépítés.

– Fontos a településrészek közötti fizikai kapcsolatok helyreállítása. Apróságnak tűnhet, de ma alig lehet gyalogosan megközelíteni a Nyugodót. Ki kell tisztítani a felhagyott ösvényeket. Rendbe kell rakni a buszmegállókat és ha lehetőségünk nyílik rá, minden módon új közlekedési kapcsolatokat kell létesíteni a falu különböző részei között. Több találkozás, több beszélgetés kevesebb nézeteltérést és vitát jelent. A 25-ös főút mentén szinte életveszély közlekedni. Felül kell vizsgálni a jelenlegi helyzetet. Szakértők bevonásával át kell gondolni, hogyan tudunk biztonságos átkelőket és egyúttal árusítóhelyeket kialakítani az út mentén. Az átmenő forgalom egyszerre áldás és átok – emelte ki. Az átlátható önkormányzati működést is szorgalmazza, valamint az élhető és szerethető közterek kialakítását is, továbbá a község jelenlegi rendezési tervéről azt írta,  a helyrajzi számok köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Az övezeti határok sok helyen nem egyértelműek, így az önkormányzat nem tudja megvédeni az itt lakók érdekeit és nehezebben tudja elősegíteni a kívánatos beruházások létrejöttét. 

Hibay Éva természettudatos emberként megválasztása esetén azon lesz, hogy a környék adottságait maximálisan kiaknázzák, de a természeti értékek fenntarthatóságára, védelmére is nagy figyelmet kell fordítani.

– A Bükki Nemzeti Parkkal karöltve olyan túraútvonalak, tanösvények kialakítását tartanám szem előtt, ami az ökoturisztikát erősítené. Művészként célom, hogy pezsgő szellemi élet alakuljon ki a községben, ám nem a mennyiséget, hanem a minőséget tartom szem előtt. Fontos a község kulturált közlekedésének kialakítása, az átmenő forgalom lassítása, az Újtelep útjainak téli csúszásmentesítése, valamint az egész település útjain előforduló nagyobb úthibák karbantartása. Mindebben a helyi humán erőforrásokra és értékekre támaszkodom. Olyan faluközösség kell, ahol a lakosok segítik egymást, nyíltan megbeszélik a közösséggel kapcsolatos észrevételeiket. A következő önkormányzati választásig mindössze másfél évünk van. Felelőtlenség lenne nagy fejlesztéseket, hosszú távú terveket ígérni. Megválasztásom esetén a másfél év legfontosabb feladatának a közösségszervezést, az egészséges lokálpatrióta szemlélet kialakítását tartom, hogy a következő öt éves ciklust már úgy tudjuk tervezni, hogy abban a közösség minden tagjának igénye megjelenjen – ismertette programját.

Benkó Dániel elmondta, hogy immár tizenhat éve végez a településen közfeladatokat, küzd a felmerülő problémákkal, ez idő alatt számos beruházás megvalósításában vett részt.

– Azt a felfelé ívelő lendületet szeretnének továbbvinni, ami az elmúlt években jellemezte Szarvaskőt, s ami sajnálatos módon a közelmúltban megszakadt egy sajnálatos eset miatt. A választópolgáraink becsületes szorgalmas emberek, akiket büszkeség képviselni ország világ előtt. Ezeknek az embereknek nem csak csodás múltjuk van, hanem megérdemelt jövőjük is. Tudom, hogy már csupán másfél-két esztendő ez a ciklus, de remélem, elég lesz arra, hogy egy teljes összefogáson alapuló településvezetés alakuljon ki. Hiszem, hogy a közösség iránti felelősségtudattal ez sikerülni fog, ehhez a sikerhez pedig az itt élő választók segítségét szeretném kérni július 24-én – fogalmazott Benkó Dániel.

Kocsa Erika elmondta, hogy a helyiek javaslatára indult a polgármesteri székért.

– Gyermekvédelmi intézmények igazgatása során nagy tapasztalatot szereztem a pályázatok, az önkormányzati gazdálkodás, valamint az emberekkel való kommunikáció és együttműködés terén. Legfontosabb célom a település vagyonának megóvása, és azzal való gondos gazdálkodás, valamint a falu közhangulatának javítása. Békés, szerethető és értékeiről híres Szarvaskőt szeretnék. Ennek fontos pontja az önkormányzat nyílt hozzáállása a polgárokhoz: legyen évente falugyűlés; a képviselők válasszanak maguknak településrészt, ahol rendszeresen tartanak kapcsolatot a lakókkal, s ügyeikkel aktívabban foglalkoznak. Faluvezetői munkámban számítok a civil szervezeteink együttműködésére is. Fontos, hogy a beltéri útfelújításokra forrást találjunk. Az iskola hasznosítására pályázat útján keresnénk megoldást, akár bölcsőde létesítésre, vagy olcsó, de igényes szálláshely kialakítására is alkalmas lenne. Az állomás téri faházak bevételképes hasznosítására nyári táborok szervezését tervezem. A turizmus erősítése célom, de nem úgy, hogy folyamatosan tömegek lepjék el a települést. A 25-ös út forgalmának csillapítását leggyorsabban egész településen áthúzódó záróvonallal lehetne megoldani, az Újtelepi buszmegállónál pedig életmentő a zebra telepítése. Az idősekkel való törődésben a falugondnok feladatának erősítését, például heti bevásárló utak és nyugdíjas klub szervezését tervezem. Havi illetményem egy részét közösségi célokra ajánlom fel – részletezte.

Vitányi Tímea programjának hangsúlyos eleme az életszínvonal növelése a településen, illetve a munkahely-teremtés, valamint a vásárlási lehetőségek fejlesztése.

– Szeretném, ha lennének büfék, lenne pékség, illetve ha népkonyha működne, s hétfőtől péntekig ingyenesen egy tál meleg ételt biztosítana a településen élőknek. Az egykori iskola épületét óvodaként hasznosítanám ami munkahelyet is teremtene, a főútra pedig az Újtelepnél gyalogátkelőhelyet szeretnék létesíteni, a meglévőket okoszebrává fejleszteni. Szorosabb együttműködést szorgalmazok a civil szervezetekkel, élénkíteném a közösségi életet, a szimbolikus Csipkebogyó fesztivál mellett több új rendezvényt is szeretnék a családoknak, az időseknek pedig klubot. A helyi termelőket, a vállalkozókat és civil szervezeteket szerintem jobban is kell támogatnia az önkormányzatnak, mint az eddigiekben, hiszen ők a település motorja. A várhegyről lezúduló víz kezelése céljából a borsodi részen záportározó kialakításáértdolgozom majd. Szeretném, ha kormányablakbusz gyakran látogatna a településre, és egészségügyi szűréseket is szeretnék elhozni a helyieknek. A falusi turizmust is fejleszteni kell, a Teleki László Alapítvány szálláshely- fejlesztési programja nagyon hasznos lenne a településnek. A szelektív hulladékgyűjtést is ki kell alakítani, s biztosítani tudom az építési törmelék ingyenes elszállítását is – emelte ki. Egyebek között említette, hogy a vár kulturális programra, parkolók létesítésére is szükség van, illetve az új lakórészek közművesítésére is, de testvérvárosi kapcsolatok erősítését is fontosnak tartja. Hozzátette, hogy szeretné összekovácsolni a településen élőket, s mindenki előtt nyitva áll az ajtaja.

Képviselőket is választanak - Mint ahogy arról már beszámoltunk, Szabóné Balla Marianna lemondott polgármesteri tisztségéről, nyugdíjas éveit szeretné tölteni, így egyébként is új településvezetőt kellett volna választani. Azonban a sajtóban szárnyra kapott Margit-forrás körüli ügy folyományaként márciusban saját magát oszlatta fel a képviselő-testület, azért kell most teljesen új testületet választania a szarvaskőieknek. Egyéni listás képviselőjelöltek a szavazólapi sorrendben: Németh János, Wächter Helga,  Nagy Sándorné, Polgárdi Krisztián, Lungmayer György, Tóth Eszter, Fodor Istvánné, Sinkovicz István Imre, Demeter Iván, Kárpátiné Ézsiás Edit, Benkó Dániel, Kovács Tesléri Beáta Mária és Barta Győző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában